Proč demonstrují členové OAK Česká Lípa?

9.1.2022

Jsme malí a středně velcí podnikatelé!

Nejsme Babiš a už vůbec velkopodniky

100% našich členů jsou malé (do 50 zaměstnanců) a středně velké podniky (do 250 zaměstnanců). Na malých a středních podnikatelích každý stát buduje svoji prosperitu a také základnu potravinové bezpečnosti! Proč z nás chce vláda udělat mikropodniky bez jakékoli výrobní i ekonomické perspektivy?

Stop „rozkulačení“ farem a poškození venkova

Netrestejte úspěšné!

Snaha rozdrobit malé a středně velké zemědělské podnikatele na mikropodniky je nebezpečným anachronismem. Je to novodobé (ideologicky podmíněné) rozkulačování. Naši členové, často soukromí farmáři, úspěšně budovali své farmy během uplynulých desítek let. Nyní mají být potrestáni za to, že levně vyrábějí kvalitní potraviny a drží zaměstnanost lidí a život na venkově? České zemědělství je plně konkurenceschopné na evropské úrovni právě díky své struktuře, kdy produkční farmy (malí a středně velcí podnikatelé) užívají výhod větších hospodářských celků. Díky tomu mohou inovovat, investovat a být více šetrní k přírodě. Trendy ve všech zemích jdou směrem ke zvětšování farem. Rozkulačení farem povede jen ke ztrátám výroby potravin, jejich nedostatku a růstu cen pro konečné spotřebitele a nebezpečnému poklesu životní úrovně a kvality života na venkově.

Dotace pro bioprodukci - ANO

Bioseno místo obílí - NE

Vláda hodlá rozbít existující strukturu zemědělství (zajišťující 95% výroby potravin) a nahradit ji, byť ekologickou, výrobou biosena. Ekofarmy, které by měly vznikat na úkor stávajících produkčních farmářů, nezajistí dostatečně potravinami český trh. Produkční farmy tak budou omezovat svoje chovy zvířat, omezovat produkci obilí, brambor a dalších plodin. Reálně tak hrozí zvyšování cen potravin, zvyšování závislosti na dovozech a tím i strategické zranitelnosti Česka. Jsme pro výraznou podporu ekologického zemědělství, ale především tam, kde ekofarmář produkuje výrobky pro konzumenty/spotřebitele/výrobce potravin.

Inflace a energie ničí i nás

Zastavme růst cen potravin!

Při přijetí nové vládní politiky dojde ještě v letošním roce k dramatickému poklesu výroby v zemědělství, zvláště v chovech prasat a drůbeže. Snížená podpora bude pro produkční farmáře jasným signálem, a to v nejtěžší době, kterou všichni nyní zažíváme s růstem cen naprosto všeho (a zvláště energií), že pro vládu není výroba potravin strategickou prioritou. Farmářům (beze zbytku naděje) nezbyde než provozy, které jsou dlouhodobě na hraně ziskovosti, rychle uzavřít a propustit velké množství pracovníků v živočišné výrobě. Jen v chovech prasat hrozí pokles o 30% produkce v letošní roce a dalších 50% v roce 2023. Obdobné (i když o něco lepší) je to s chovem tradičního červenostrakatého mléčného skotu či drůbeže. Ceny vstupů ovlivní zásadně i rostlinnou výrobu, výrobu mouky a pekařských výrobků ještě v roce 2022. Nedostatek a až trojnásobné ceny hnojiv (z odstávek fabrik kvůli cenám plynu) přinesou nižší výnosy a nedostatek obilovin i olejnin, zvláště potravinářské pšenice. Takové posuny v nabídce a poptávce mohou velmi rychle a náhle přinést obrovské cenové posuny potravin, srovnatelné s neblahým růstem cen energií za posledních pár měsíců.

Vláda pracuje na rozvratu českého zemědělství.

Proto se musíme ozvat!

Pomozte nám zachránit naše (a také vaše) zemědělství!!!

V Brništi dne 9. ledna 2022

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A