Vláda diktuje podmínky pro zemědělce a ignoruje je. Hrozí další protesty

12.1.2022

Vláda diktuje zásadní změny pravidel pro zemědělské hospodaření, které neprojednala s Agrární komorou ČR a Zemědělským svazem ČR jakožto hlavními zástupci většiny českých zemědělských podniků všech velikostí a různého výrobního zaměření. Ignoruje tak téměř čtyři tisíce demonstrantů, kteří se sešli před sídlem Úřadu vlády České republiky ve Strakově akademii. Hrozí další protesty zemědělců napříč republikou, pokud vláda nezmění svůj přístup.

Ministerstvo zemědělství oznámilo zásadní změnu Strategického plánu Společné zemědělské politiky na období let 2023 až 2027, který určí pravidla pro zemědělské hospodaření v Česku na dalších pět let. Plánuje zvýšit úroveň redistributivní platby, tedy platby na první hektary, z původně navržených deseti procent na 23 procent. To znamená nejvyšší úroveň ze všech členských státu Evropské unie. Poškodí tím budoucí vývoj českého zemědělství a produkci kvalitních levných potravin pro obyvatele za dostupné ceny.

“Nová vláda rozhodla na základě dojmů či kusých a zkreslených informací, a především po tlaku organizací, kteří zastupují marginální část zemědělské veřejnosti. Bez nadsázky lze říci, že prohráli zemědělci, které skutečně živí péče o krajinu, půdu a zvířata, a naopak vyhráli velcí vlastníci půdy. Na rozhodnutí vlády nejvíce doplatí rodinné podniky, které už nyní bojují o přežití a patří k tomu nejcennějšímu, co v českém zemědělství je,” říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

“Navrženou změnu považujeme za výsměch všem zemědělcům. Takzvaně kompromisní návrh redistributivní platby a zastropování je kompromis z kompromisu, který znevýhodní všechny zemědělce nad 150 hektarů. Vysoká míra podpory ekologického zemědělství poškodí produkční zemědělce všech velikostí, bez reálného dopadu na nabídku potravin v režimu bio. Naopak povede k výrazné ztrátě produkce potravin,” uvádí předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Napětí v členských základnách Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR stoupá a zemědělci jsou připraveni znovu vyjít do ulic a protestovat tentokrát napříč Českou republikou. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, které zastupují většinu českých zemědělských prvovýrobců a rozhodují demokraticky, svolají další mimořádné jednání představenstev obou organizací. Pokud vláda nezmění svůj přístup a nepřizve k rozhodování o zásadních změnách Strategického plánu SZP hlavní zemědělské organizace, Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR se obrátí na Evropskou komisi, podle níž mají vlády členských států Evropské unie povinnost projednat Strategické plány SZP s relevantními zástupci odborné a neodborné veřejnosti, a nikoliv je nadiktovat.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A