Hydrokompost může pomoci vinařům překonat sucho

16.5.2022

Výzkumný ústav rostlinné výroby (VÚRV) a Ústav vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity (ÚVV MU) spouští v těchto dnech test české patentové novinky Hydrokompost, která by měla pomoci českým a moravským vinařům v boji se suchem. Na univerzitních vinicích v Lednici dokončují instalaci čidel na měření vlhkosti a teploty v půdě společně s aplikací inovativního organického hnojiva Hydrokompost, které kromě výživy dokáže půdě vracet vláhu. Jeden kilogram je schopen absorbovat téměř 8 litrů vody. Tu následně pozvolna uvolňuje zpět ke kořenům rostlin, a to až po dobu 100 dní. Výroba Hydrokompostu je uhlíkově neutrální a jeho cenu neovlivňují rostoucí ceny energií. Vzniká totiž v rámci vedlejšího výrobního programu bioplynové stanice.  
Nedostatek vody významně ovlivňuje obor vinařství. Martin Stehlík z VÚRV a profesor Mojmír Baroň společně s Radkem Sotolářem z ÚVV MU v Lednici proto iniciovali test inovativního českého patentovaného organického hnojiva Hydrokompost, které podle předcházejících výzkumů dokáže udržet vodu u kořenů rostlin až 100 dní. To by pomohlo překlenout dlouhá suchá období, která trápí vinaře na jižní Moravě již několik sezón po sobě.

První výsledky dlouhodobého testu by měly být známy v průběhu příštího roku. Podle studií prováděných na jiných
kulturách, konkrétně na smrku v oblasti Libavá na střední Moravě, se prokázalo, že díky Hydrokompostu přežilo první rok po výsadbeě o 40 % více sazenic.

„V rámci spolupráce našich výzkumných center jsme postupně založili povrchové a podpovrchové varianty aplikace Hydrokompostu. Hlavní cílem testu je ověření snížení vysychání půdy a podpory vitality vinné révy na rulandských odrůdách včetně zvýšení organické hmoty v půdě. Současně jsme instalovali měřící čidla na měření vlhkosti a teploty v půdě v průběhu roku,” popisuje první kroky testu Martin Stehlík z VÚRV.

“Primárně testujeme dvě varianty aplikace. Jednak hloubkovou, kdy jsme pomocí vrtáku zapravili Hydrokompost do půdy v hloubce přibližně 45 až 55 centimetrů. Šlo o odrůdy Rulandské bílé a Rulandské modré s rokem výsadby 2012. Jedná se tedy o keře v plné síle. V druhé povrchové variantě jsme Hydrokompost aplikovali do půdy ve vzdálenosti 10 až 15 cm kolem kmínku pokusných keřů. Nadstavbou je pak testování u letošní mladé výsadby odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc vysazených na různých podnožích. Vzhledem k výsledkům předcházejících pilotních studií se už teď velmi těšíme na výsledky,” doplňuje Radek Sotolář z ÚVV MU.  

Hydrokompost
Hydrokompost je organické hydrosorbentní hnojivo s pomalu uvolňovaným dusíkem ve formě granulí. Jednou z jeho nejvýraznějších vlastností je schopnost zadržovat vodu. Jeden kilogram Hydrokompostu dokáže absorbovat 7,6 litru vody. Díky svému složení navíc dokáže vracet půdě tolik potřebnou organickou hmotu a tím jí pomáhá získat zpět kondici a zdraví. Produkce Hydrokompostu je uhlíkově neutrální, protože vzniká v rámci vedlejšího výrobního programu bioplynové stanice. Cena hnojiva je stabilní a dokáže odolávat růstu cen importovaného plynu. Výrobcem Hydrokompostu je česká společnost Heesters, s.r.o. s výrobními kapacitami ve středních Čechách, která je zároveň spolu s Petrem Hutlou a Martinem Stehlíkem držitelem patentu.

Zdroj: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

30.03.
Počasí na den 30.03.
8°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A