Zjednodušit, ale neoslabit

27.3.2007

COPA a COGECA, které zastřešují organizace zemědělců a jejich družstev v Evropské unii zveřejnily stanovisko, v němž podrobně rozebírají návrhy Evropské komise na zjednodušování společné zemědělské politiky unie (SZP) a odbourávání administrativy zatěžující zemědělce a přinášejí vlastní náměty na zlepšení současného stavu. Svůj záměr zjednodušit SZP představila komise loni na konferenci, o níž Zemědělec podrobně referoval v čísle 42/2006.
Nutno poznamenat, že zmíněnou snahu Bruselu zemědělci samozřejmě vítají. Jen mají poněkud blíže ke každodenní realitě zemědělské praxe a dovedou si lépe představit reálné dopady různých, byť třeba i dobře míněných kroků.
Zásady akčního plánu
Svůj záměr na zjednodušení SZP a odstranění zatěžující administrativy vtělila komise do akčního plánu, který má tři základní body, a to:
? Zavedení jednotné společné tržní organizace místo stávajících 20.
? Zjednodušení administrativy — konkrétní návrh by měl vzejít ze studie, která proběhne v různých státech a jejíž výsledky budou publikovány ve druhé polovině letošního roku.
? Konkrétní opatření na zjednodušení SZP.
Komise rozlišuje navrhovaná zjednodušení na technická a politická. Při technických se politika nemění, jen by se mělo docílit její větší efektivnosti. Politická zjednodušení zasahují do samotné SZP. Tato opatření by měla hlavně vyplynout z tzv. zdravotní kontroly SZP, s níž se počítá pro rok 2008. Je pravděpodobné, že Brusel bude tato zjednodušení formulovat až v roce 2009, kdy v čele unie bude Česká republika.
Jednotnou tržní organizaci raději ne
Záměr zavést jedinou tržní organizaci nepovažují COPA a COGECA(C/C) za šťastný. Zdůrazňují, že je třeba, aby jakékoliv zjednodušení zemědělství pomohlo a ne je oslabilo. Žádají radu ministrů zemědělství unie, aby přihlédla k jejich připomínkám a neschválila návrh komise automaticky. Připomínají, že společné tržní organizace pro různé komodity používají odlišná tržní opatření. C/C proto není jasné, jak by mohla výsledná jediná organizace pracovat. Jakékoliv změny mohou být pouze technické a nesmí se týkat podstaty SZP samotné. Zároveň by podle evropských zemědělců měly zatím zůstat mimo jakýkoliv záměr společné tržní organizace pro víno a pro ovoce a zeleninu, o jejichž reformě se teprve jedná. C/C připomínají, že se jakýmikoliv úpravami nesmí společné tržní organizace oslabit a také jejich případná přeměna v jedinou nesmí vést ke změnám (úsporám) v rozpočtu. C/C se také nelíbí, že návrh předpokládá přesun některých pravomocí z rady na komisi.
Obavy z cross compliance
C/C souhlasí s tím, že nadbytečná administrativa znesnadňuje život zemědělcům a bez jakéhokoliv efektu zvyšuje jejich náklady. Například jen ve třech zemích, a to v Německu, Nizozemsku a ve Švédsku se zvýšení nákladů na administrativu za rok odhaduje na jednu miliardu eur. Organizace jsou přesvědčeny o tom, že další radikální zvýšení nákladů přinese plné zavedení cross compliance. Navíc zemědělcům hrozí pokuty, pokud se nebudou chovat podle zhruba 18 směrnic EU. Jejich ustanovení, která jsou pro zemědělce závazná a při jejichž neplnění jim mohou být kráceny přímé platby, jsou však v členských zemích rozpracovány a zařazeny do daleko většího množství legislativních norem.
Konkrétně v ČR jde celkem o 35 zákonů, vyhlášek a nařízení vlády.
C/C upozorňují, že kontrolou plnění zmíněných směrnic se zabývají v jednotlivých členských státech různé kontrolní orgány. Ty ve většině případů pracují bez jakékoliv koordinace. Přestože pravidla předepisují, že na cross compliance může být za rok kontrolováno asi jedno procento farem, je tento podíl z uvedeného důvodu daleko vyšší. Navíc také nikdo nemůže vyloučit, že jednu farmu nenavštíví během roku několik kontrolorů z různých organizací. Obava z možného citelného postihu při nedodržení požadavků cross compliance vede mnohé farmáře k tomu, že si najímají externí konzultanty, což opět zvyšuje jejich n
Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A