EU poprvé po devíti letech povolí pěstování GMO na svém území

18.7.2007

"Vylepšené" brambory s kódovým označením EH92-527-1 vyvinul německý chemický koncern BASF. Vyznačují se vyšším obsahem škrobu a jsou určeny pro průmyslové využití, tedy ne pro konzumaci ani jako krmivo pro zvířata. Podle Evropské komise proto představují nižší riziko kontaminace jiných plodin. p>Při dnešním hlasování ministrů se nenašla dostatečná většina států, které by pěstování upravených brambor podpořily, nebo naopak zakázaly. Proti bylo celkem jedenáct zemí včetně tradičních odpůrců GMO jako je Maďarsko nebo Rakousko, Česká republika naopak proti povolení brambor nic nenamítala.

"My s tím (povolením geneticky upravených brambor) nemáme problém, to je technický škrob, který nevchází do potravinového řetězce," řekl dnes novinářům český ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Dočasný zákaz povolování nových GMO z roku 1998 sice unie formálně ukončila v roce 2004, vlády zemí EU se však nebyly od té doby schopny shodnout na schválení jediného produktu. Unie zatím pouze několikrát povolila dovoz GMO ze třetích zemí.

Podle pravidel v případě, že se členské státy během tříměsíční lhůty neshodnou na tom, zda konkrétní plodinu povolit či nikoli, rozhoduje nakonec Evropská komise. Ta hodlá pěstování brambor vzhledem ke svému předchozímu rozhodnutí povolit, jak dnes potvrdila mluvčí evropského komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase.

"Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)... potvrdil, že toto GMO je bezpečné a že neexistují žádná zdravotní rizika. Vědecké důkazy jsou nezvratné... komise proto rozhodla doporučit tyto geneticky upravené brambory Radě ke schválení," uvedla dnes Barbara Helfferichová.

v případě, kdy unie pěstování GMO na evropské úrovni schválí, mohou jednotlivé státy zakázat jejich pěstování na svém území. O takovém kroku uvažuje například Rakousko.

Evropská komise na základě vědeckých analýz považuje geneticky upravované plodiny za bezpečné, ekologické organizace proti nim ale protestují a velké důvěře se GMO netěší ani mezi spotřebiteli. Podle ekologů GMO hrozí hlavně kontaminací ostatních plodin a životního prostředí.

GMO jsou vytvořeny dodáním přesně určeného genu do plodiny tak, aby produkt byl odolný například vůči škůdcům nebo pesticidům, nebo byl produktivnější či výživově hodnotnější.

Zdroj: ekolist po drrate
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A