EU přijala mimořádná opatření k zastavení růstu cen obilí

25.9.2007

Pravidlo, podle nějž musí zemědělci ponechat 10% půdy ladem aby nedocházelo k nadprodukci, bude v rámci plánu, který včera přijala Komise, do příští sklizně dočasně zrušeno. Pro přijetí návrhu je zapotřebí získat do konce měsíce souhlas ministrů zemědělství a Evropského parlamentu. Návrh předložila Komise poté, co nízké zásoby obilovin vytlačily ceny na „historicky vysokou“ úroveň.

„Zásoby určené na intervence poklesly z 14 milionů tun na počátku období 2006/2007 na zhruba 1 milion tun letos v září. Tvoří je především zásoby kukuřice v Maďarsku. Snížení podílu půdy, která má zůstat ladem z 10% na 0% by podle očekávání mělo zvýšit produkci přinejmenším o 10 milionů tun,“ uvedla Komise v prohlášení.

Dočasné odstranění pravidla by dále mělo zabránit tomu, aby se příští rok opakovala stejná situace, dodala. „Slabá úroda v roce 2008 ve spojení s 10% půdy, která by ležela ladem, by pro vnitřní trh představovala potenciálně vážné riziko.“

Za vysoké ceny může podle Evropské komise především špatné počasí: „Sklizeň z úrody v roce 2007 je podle odhadů v současné době pod úrovní z loňského roku kvůli suchému a neobvykle horkému počasí v dubnu, nepříznivému počasí v západních členských státech během léta a vlnám sucha a horka v jihovýchodní Evropě.“

Evropská komise ovšem neunikla kritice. Počátkem měsíce se dostala pod palbu kritiky za to, že dopustila zhoršení situace v případě podobného nedostatku na trhu s mlékem. „Tento nedostatek…bude mít závažný řetězový efekt na ceny mléka a přidává se k nárůstu nákladů dalších základních potravin (obilnin, krmiva pro dobytek, masa, atd.),“ zaznělo ze strany Socialistů v parlamentní diskusi, která se konala 5. září.

Komisařka pro zemědělství Mariann Fischer Boel na svém blogu před nedávnem komentovala nárůst cen mléčných výrobků a pšenice: „Nedávný cenový vývoj není ničím menším ani ničím větším než činností trhu, což je přesně to, co od evropského zemědělství v roce 2007 chceme.“ Komise uvedla, že budoucnost systému ponechávání půdy ladem bude přezkoumán v listopadu u příležitosti zahájení rozsáhlé revize Společné zemědělské politiky.

Zdroj: EU
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A