Všestarská cibule na seznamu potravin chráněných EU

24.7.2008

Nejvíce ochranných označení mají středomořské země – Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko. Česká republika má zato více než dvojnásobek chráněných zemědělských a potravinářských výrobků než zbylí unijní nováčci dohromady. Všestarská cibule má žluto-zlatou slupku a bílou až nazelenalou dužinu. Je bohatá na železo, vitamin B3 – niacin, obsahuje naopak nízké množství škodlivých látek. Tyto vlastnosti jsou dány přírodními podmínkami na Královéhradecku, v nichž se Všestarská cibule pěstuje. Nově se chráněným označením může chlubit také Český heřmánek.

Několik dalších českých výrobků na zisk ochranné známky aspiruje - Olomoucké tvarůžky, České pivo, Chodské pivo, Český kmín, Březnický ležák, Starobrněnské pivo, Znojemské pivo nebo Jihočeská Niva.

První tři zápisy do seznamu přibližně 800 evropských specialit získala Česká republika už při vstupu do Unie, neboť zápis Budějovického piva, Budějovického měšťanského varu a Českobudějovického piva si jako chráněné zeměpisné označení vyjednali Češi jako jediní z nováčků už v přístupové smlouvě k EU. Kromě budějovického piva mají chráněné označení původu (PDO) Pohořelický kapr, Žatecký chmel a Nošovické kysané zelí. Známku chráněné zeměpisné označení (PGI) pak získaly Hořické trubičky, Karlovarský suchar, suchary z východočeské Lomnice nad Popelkou, Pardubický perník, Štramberské uši nebo Třeboňský kapr.

Kromě chráněného zeměpisného označení (PGI) uděluje EU od roku 1992 ještě chráněné označení původu (PDO) a známku zaručeně tradiční speciality (TSG). Systém ochrany byl zaveden ve Společenství v roce 1992. Jeho cílem je jednak podpora rozlišení zemědělských produktů, jednak ochrana názvu výrobku (eliminace imitací). Ochrana má také přispět k větší informovanosti spotřebitele o původu a specifických vlastnostech výrobku. Aby mohl určitý zemědělský výrobek požívat ochrany, musí mít specifické vlastnosti a musí být zapsán do rejstříku, který vede Evropská komise. Před zápisem do Rejstříku Společenství zveřejňuje Komise návrh zápisu v Úředním věstníku Evropské unie. Během čtyřměsíčního připomínkového řízení (od zveřejnění) může každá fyzická nebo právnická osoba či skupina osob z ostatních členských států EU vznést proti zamýšlenému zápisu námitky.

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.05.
Počasí na den 18.05.
11°C / 19°C

19.05.
Počasí na den 19.05.
10°C / 20°C

20.05.
Počasí na den 20.05.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A