Evropská komise zahájila celoevropskou veřejnou konzultaci na téma, jak učinit potravinový řetězec spravedlivějším.

16.8.2017

Komise zahájila dne 16. srpna 2017 veřejnou konzultaci s cílem posílit spravedlnost a postavení zemědělců v rámci potravinového řetězce. Komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Phil Hogan uvedl, že přestože jsou zemědělci základním článkem celého řetězce, často bývají znevýhodňováni silou obchodních řetězců. Komise by rovněž chtěla posoudit úroveň transparentnosti trhu v rámci celého řetězce a možnosti jejího zlepšení. Vzhledem k tomu, že určitá míra hospodářské soutěže je nutná, má konzultace pomoci posoudit, zda je v EU v souvislosti s tržní transparentností nutné zavést některá doplňující opatření.

Dotazník také zjišťuje míru zájmu o spolupráci výrobců a o využívání tzv. ujednání o sdílení hodnoty (konkrétně sdílení tržních bonusů a ztrát vyplývajících z vývoje cen na příslušném trhu), která se již používají v některých odvětvích, např. v odvětví cukru.

EK nyní zvažuje, jakým způsobem posílit spravedlnost a transparentnost potravinového řetězce, konzultace má sloužit jako vodítko k předložení legislativních či nelegislativních návrhů ze strany EK (březen 2018). Veřejná konzultace bude k dispozici ve všech jazycích EU, aktuálně je dostupná pouze v angličtině.

VÍCE ZDE

Stránky na kterých konzultace probíhá včetně formuláře ZDE

Zdroj: europa.eu
Autor: Robert Erlebach

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.03.
Počasí na den 27.03.
7°C / 17°C

28.03.
Počasí na den 28.03.
6°C / 14°C

29.03.
Počasí na den 29.03.
7°C / 18°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A