Zvyšuje vápnění strupovitost hlíz?

24.4.2006

Vápněním správně upravená hodnota pH půdy má pozitivní vliv na zásobení rostlin stopovými prvky a strukturu půdy. Brambory sice nereagují na příliš nízkou hodnotu pH tak citlivě jako např. ječmen nebo kukuřice, cílem je však zabránit tvorbě hrud a podpořit vnitřní kvalitu hlíz. Potřeba vápnění brambor závisí na stanovišti. Bohužel stále ještě přetrvává názor, že vápnění brambor podporuje výskyt strupovitosti. Rozsáhlé, víceleté pokusy prováděné v Německu tento názor vyvracejí. Ve všech pokusných letech a u žádné formy vápníku aplikované přímo k rostlinám nebyl zjištěn zvýšený výskyt strupovitosti hlíz. Naopak byl zaznamenán další pozitivní efekt vápnění: mírné zvýšení stability barvy dužniny hlíz. Avšak také zde platí, že aplikace vápenatých hnojiv by měla být právě tak přesná jako aplikace dusíkatých hnojiv. Je potřeba vyvarovat se nadměrných dávek a zajistit rovnoměrnou aplikaci v porostu. Chyby se v porostech projeví nestejnoměrným růstem rostlin. Top Agrar, 2006, č. 3, s. 66
Zdroj: ÚZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A