Ochranný film z kaseinu

25.4.2006

Mléčná bílkovina kasein slouží odedávna jako složka lepidel, apretur a barev. Nyní vědci z Agricultural Research Service (ARS, USA) vyvinuli směs kaseinu a glycerinu, z níž po přirozeném vysušení vznikne vodě odolný pružný film. Zařízení je zatím v poloprovozním stadiu. Sestává ze speciálního rozstřikovače, kterým je hmota nanášena na pás z materiálu, z něhož se film po 3 hodinách vysušení snadno sloupne. Na rozdíl od filmu ze samotného kaseinu, který se působením vody rozpouští, má patentovaným postupem vyrobená jedlá fólie schopnost udržet vlhkost, a tak může být použita samotná nebo jako součást laminovaného obalu pro tvaroh nebo jogurt. Navíc tato fólie může být upravena pomocí vitaminů, minerálních látek a aromat, čímž se mohou zlepšit její senzorické vlastnosti. Lebensm. Technol. , 39, 2006, č. 1, s. 34
Zdroj: agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

13.07.
Počasí na den 13.07.
13°C / 24°C

14.07.
Počasí na den 14.07.
15°C / 27°C

15.07.
Počasí na den 15.07.
14°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A