Změny v chráněných zónách omezujících šíření chorob rostlin v České republice, Slovensku a Slovinsku

10.10.2023

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) oznamuje změny v chráněných zónách stanovených na ochranu před šířením původce korové nekrózy kaštanovníku v ČR a bakteriální spály jabloňovitých na Slovensku a ve Slovinsku

Dne 9. října 2023 vstoupí v platnost prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1787, kterým se mění přílohy III, IX a X prováděcího nařízení (EU) 2019/2072. Na základě tohoto nařízení přestává být území ČR chráněnou zónou na ochranu před šířením původce korové nekrózy kaštanovníku (Cryphonectria parasitica), který však zůstává v celé EU regulován na rostlinách kaštanovníku setého určených k pěstování (kromě osiva).

Rostliny dubu a kaštanovníku dovážené ze třetích zemí nebo dodávané z jiných členských států EU, a přemisťované na území České republiky, nebudou muset být opatřeny rostlinolékařským pasem pro chráněnou zónu.

Pěstitelům dubů a kaštanovníků rovněž odpadá povinnost připojovat rostlinolékařské pasy pro chráněnou zónu k rostlinám, které uvádějí do oběhu.

Ruší se rovněž všechny rostlinolékařské požadavky, které jsou spojeny s touto chráněnou zónou.

Kromě zrušení chráněné zóny ohledně C. parasitica pozbývá statusu chráněné zóny ohledně původce bakteriální spály jabloňovitých (Erwinia amylovora) rovněž území Slovenska a Slovinska.

Pěstitelé, kteří dodávají hostitelské rostliny E. amylovora na Slovensko, případně do Slovinska, nejsou od 9. října 2023 povinni mít vymezenu nárazníkovou zónu kolem stanoviště produkce.

Rostliny dodávané na území Slovenska a Slovinska nemusí splňovat rostlinolékařské požadavky pro chráněné zóny s ohledem na  tohoto původce choroby,  ani být opatřeny rostlinolékařským pasem pro tyto chráněné zóny.

Případné dodávky rostlin s pasy pro chráněnou zónu ohledně C. parasitica nebo E. amylovora po 9. říjnu 2023 nebudou považovány za nesoulad s platnou legislativou.

Ivana Kršková, tisková mluvčí, 737 267 642

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1787, kterým se mění přílohy III, IX a X prováděcího nařízení (EU) 2019/2072, pokud jde o seznam chráněných zón a příslušných karanténních škodlivých organismů pro chráněné zóny, zákaz dovozu rostlin, rostlinných produktů a jiných předmětů do chráněných zón a zvláštní požadavky na jejich dovoz do chráněných zón nebo přemísťování v jejich rámci.

Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A