Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME

28.4.2006

Práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 – C12) v pivu nebo v mladině s použitím mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 – C12 se extrahují SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavkem soli. Extrahované analyty se poté uvolní termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 s plasmoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. Jednotlivé pracovní charakteristiky optimalizované metody jsou podrobně popsány. Metoda pro svoji nenáročnost, rychlost, levnost, vysokou citlivost je vhodná pro kontrolní analýzy v podnikových laboratořích na obsah mastných kyselin, protože jejich vysoký obsah může nepříznivě ovlivnit kvalitu piva. Metoda rovněž nevyžaduje použití žádných rozpustidel. Horák, T., Čulík, J., Jurková,M., Čejka, P., Kellner, V.: Stanovení mastných kyselin v pivu metodou SPME. Kvasný průmysl, 51, 2005, č. 11-12, s. 374 – 377
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A