Laktobakterie proti patogenům v potravinách
4.5.2006
Směsi laktobakterií, která podle tvrzení pracovníků Texas Tech University eliminuje až 99,99 % všech patogenů ve zpracovaném hovězím a drůbežím mase, byl americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv FDA udělen status GRAS (substance všeobecně považovaná za bezpečnou). Preparát vyvinutý na univerzitě v Texasu je k dispozici prostřednictvím Indianapolis-based Nutrition Physiology. Směs, která se prodává pod označením Bovamine Meat Cultures, je jedním z mála prostředků určených k povýrobnímu ošetření, které chrání maso a drůbež při dlouhodobém skladování a zvyšuje jeho bezpečnost. Směs byla testována za podmínek simulujících skladování masa a jeho přepravu do supermarketů a ke spotřebiteli. Bylo zjištěno, že směs laktobakterií eliminuje přítomnost salmonely z 99,9 %, E. coli O157:H7 z 99 %. Kultury byly podrobeny řadě subjektivních a objektivních organoleptických testů, které prokázaly, že jejich použití nemá žádný vliv na chuť ani aroma příslušného výrobku. FDA požaduje, aby masné a drůbeží výrobky opracované laktobakteriální směsí byly označeny odpovídajícím způsobem, aby bylo zřejmé, že k eliminaci alimentárních patogenů byly použity laktobakteriální kultury. Výzkum byl proveden v rámci programu společnosti Texas Beef Council and Nutrition Physiology Corp. a jeho výsledky byly publikovány v časopisu Journal of Food Protection. Escherichia coli O157:H7 je virulentní forma bakterie, která způsobuje průjmy a v některých případech i selhání ledvin, Salmonella může u člověka vyvolat tyfus, alimentární otravy či paratyf.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
28.11.2024
Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
11.12.
-2°C / 1°C
12.12.
-3°C / 2°C
13.12.
-2°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A