Rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti"
16.6.2025
V přiloženém dokumentu naleznete vysvětlení pojmů "datum spotřeby" a "datum minimální trvanlivosti". Porozumění těmto výrazům je nezbytné pro všechny spotřebitele obecně, zvláště pro ty, kteří se snaží omezit plýtvání potravinami. Pro provozovatele potravinářských podniků na všech úrovních (výrobci, distributoři, majitelé obchodů, restaurací atp.) je jejich znalost a rozdílů mezi nimi zásadní. Potraviny s prošlým datem spotřeby nesmí být dále uváděny na trh a jsou považovány za nebezpečné. Naproti tomu potraviny s datem minimální trvanlivosti mohou být dále prodávány a konzumovány pokud jsou bezpečné a jsou nabízeny odděleně a vhodně označeny, že se jedná o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti.
Přehledný dokument vysvětlující rozdíl mezi "datem spotřeby" a "datem minimální trvanlivosti" - (pdf, 213 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
16.06.
13°C / 22°C
17.06.
11°C / 24°C
18.06.
13°C / 25°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A