Nová technologie bezlaktózových fermentovaných výrobků

9.5.2006

Na fakultě zemědělských a potravinářských věd Západomaďarské univerzity byla vyvinuta technologie výroby bezlaktózových fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, acidofilní mléko). Přídavkem bílkovinného koncentrátu do syrového mléka se zvýšil obsah bílkovin a snížil obsah laktózy. Po inokulaci startovací kulturou (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, S. thermophilus a L. acidophilus) se kyselina mléčná vzniklá v počáteční fázi neutralizovala hydroxidem sodným a draselným. Fermentace proběhla obvyklým způsobem. Výsledkem byl zanedbatelný obsah laktózy a glukózy, obsah galaktózy se mírně nebo výrazně snížil v závislosti na použitém mikroorganismu. Výsledné výrobky se texturou, chutí a vůní nelišily od obvyklých kysaných mléčných výrobků.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A