Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil bezpečnost aspartamu

11.5.2006

Panel expertů pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC) se na žádost Komise vyjádřil k nové dlouhodobé studii zaměřené na karcinogenezi aspartamu, kterou uveřejnila v roce 2005 European Ramazzini Foundation (ERF), v Boloni (Itálie). Podle uvedené studie může aspartam způsobovat rakovinu a současné návody týkající se použití aspartamu a jeho spotřeby je třeba nově prověřovat. Panel expertů EFSA–AFC došel k tomuto závěru: * Studie ERF má formální chyby, což vede ke zpochybnění nálezů, jak jsou interpretovány ERF. * Na základě důkazů, které jsou v současné době k dispozici, není zapotřebí revidovat bezpečnost aspartamu ani dříve stanovenou hodnotu jeho akceptovatelného denního příjmu (ADI: 40 mg/kg tělesné hmotnosti). Panel AFC poznamenává, že denní příjem aspartamu v Evropě je na úrovni 10 mg/kg tělesné hmotnosti a je i u silných konzumentů aspartamu značně pod hodnotou ADI. Pro problematiku aspartamu vytvořil EFSA speciální internetovou stránku, na které jsou k dispozici následující informace: – tiskové zprávy/stanoviska, – vyjádření EFSA–AFC, – EFSA: otázky a odpovědi týkající se aspartamu, – akce ve sdělovacích prostředcích, – Evropská komise: vyjádření Vědeckého výboru pro potraviny k aspartamu ze dne 4. 12. 2002, – další související dokumenty.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A