Nutriční strategie pro zlepšování kvality drůbežího masa

17.5.2006

Obecně se uvádí, že maso je z nutričního hlediska výběrová a ne základní složka lidské stravy a navíc je známá těsná souvislost mezi spotřebou masa a výskytem rakoviny. Termín maso je odborný název pro červené maso a zpracované maso se týká především hovězího, jehněčího a vepřového masa (drůbeží a rybí maso jsou vyloučeny). Souvislost mezi spotřebou masa a rakovinou se týká hlavně rakoviny střeva a konečníku. Za možnou příčinu se považuje vliv karcinogenního oxidu dusného produkovaného v tlustém střevu lidí v souvislosti s konzumací červeného masa, zatímco bílé maso neovlivňuje působení této látky. Drůbeží a rybí maso není spojováno se zvýšeným rizikem rakoviny. Vzhledem k tomu, že se neočekává změna v konzumaci červeného masa se ukazuje potřeba změnit složení potravin živočišného původu (mléka, masa a vajec) tak, aby se zvýšil jejich příznivý vliv na zdraví spotřebitelů. Nutriční strategie pro zlepšení kvality potravinových výrobků živočišného původu zahrnují relativně nové postupy, které se současně týkají výživy zvířat, výroby potravin a výživy lidí. Využívají se ke změnám ve složení živočišných výrobků tak, aby lépe vyhovovaly výživě lidí a podpořily funkční vlastnosti potravin živočišného původu, významných pro zdraví spotřebitele. Změny ve složení produktu pomocí výživy zvířat se často týkají drůbeže a drůbežího masa. Jedná se především o změnu ve složení mastných kyselin v jatečném těle a o zvýšení oxidační stability drůbežího masa.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.07.
Počasí na den 26.07.
14°C / 27°C

27.07.
Počasí na den 27.07.
16°C / 32°C

28.07.
Počasí na den 28.07.
15°C / 26°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A