Nová metoda stanovení přítomnosti kofeinu v nápojích

18.5.2006

Pracovníci z Washington University School of Medicine v Missouri vyvinuli novou metodu na stanovení přítomnosti kofeinu v horkých a studených nápojích. Zjistili totiž, že k detekování této látky se mohu využít protilátky produkované lamami. V rámci experimentu byl lamám injekčně vpraven do těla kofein, který vyvolal produkci protilátek proti tomuto alkaloidu. Protilátky byly poté extrahovány a byla testována jejich schopnost detekovat kofein v širokém sortimentu nápojů. Na rozdíl od protilátek z většiny jiných živočichů, jsou protilátky získané z lam a velbloudů schopny přestát teploty až 90 oC, což je ideální pro použití v horkých nápojích. Výzkum je nyní ve fází vývoje měřicí tyčinky na bázi protilátek, která by po ponoření do příslušné tekutiny změnila při kontaktu s kofeinem barvu. Původní testované chemikálie byly pro spotřebitele nepřijatelné vzhledem k nutnosti použití přístrojů, kterými jsou vybaveny pouze laboratoře. Nová tyčinka umožní spotřebitelům, kteří jsou ze zdravotních či jiných důvodů nuceni se kofeinu vyhýbat, ujistit se, že nápoj, který chtějí konzumovat neobsahuje kofein. Pomocí tyčinky bude kupříkladu možno rozlišit mezi šálkem normální kávy s obsahem 80–280 mg kofeinu a šálkem bezkofeinové kávy s maximálně 5 g kofeinu. Více informací na adrese http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A