Test na identifikaci falešných organických potravin

30.5.2006

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) zavedl nový test na zjišťování, zda potravina označená jako organická ve skutečnosti také organickou potravinou je. Testy, které byly vyvinuty v Centrální výzkumné laboratoři zjišťují u drůbeže a vepřového masa přítomnost řady protilátek, které indikují zda zvíře bylo chováno organicky nebo s použitím neorganických metod. Použití antibiotik u organicky chovaných vepřů a drůbeže je povoleno pouze jednou ročně, konvenčně chovaná prasata a drůbež mohou vykazovat použití antibiotik mnohem častější. Testy mohou rovněž indikovat případy, kdy byla u zvířat antibiotika používána systematicky, a ilegálně, jako prostředky podporující růst. Falešné značení výrobků bude i nadále sledováno místními úřady za použití zkušebních papírků, které odhalí, jaký je zdroj příslušné potraviny, odkud pochází a je-li znační autentické. Nedávno bylo u dvou firem v Richmondu soudně prokázáno, že prodávaly neorganické masné výroby jako organické. Více informací na adrese http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A