Falšování mléčných výrobků

8.6.2006

Tradiční mléčné výrobky se vyrábějí z mléka a jakýkoliv nedeklarovaný přídavek nemléčných bílkovin je zakázán. Vzhledem k tomu, že se konzumace sóji považuje z výživového i zdravotního hlediska za prospěšnou, byla vyvinuta řada nových výrobků, do kterých se přidává sójová bílkovina. Sójové bílkoviny jsou ve srovnání s mléčnými bílkovinami podstatně levnější. Díky tomuto je použití sójové bílkoviny k náhradě mléčné bílkoviny velmi atraktivní z hlediska konečné ceny mléčných výrobků. Sója patří mezi alergenní přísady a její použití ve výrobcích musí být podle směrnice EU č. 2000/13/ES o značení potravin uvedeno na etiketě výrobku. Stanovení sójové bílkoviny v mléčných výrobcích není jednoduché, zvláště tehdy, pokud jsou rostlinné bílkoviny použity v malých množstvích. Podmínky výroby potravin modifikují strukturu sójových bílkovin a to ztěžuje jejich stanovení. Ke stanovení sójových bílkovin v mléčných výrobcích byly vyvinuty a používají se různé analytické metody: imunologické, elektroforetické a chromatografické. Ve Španělsku vyvinuli novou rychlou metodu stanovení přídavku sójových bílkovin do vybraných mléčných výrobků pomocí perfuzní chromatografie s reverzními fázemi. Příprava vzorku k analýze spočívá ve směšování vzorku s vhodným rozpouštědlem a v odstřeďování. K separaci sójových bílkovin od mléčných dochází za méně než 4 minuty. Vypracovaná metoda byla úspěšně použita pro stanovení sójových bílkovin v sýru, jogurtu a kojenecké výživě. Uvedenou metodu lze využít i k přesnému kvantitativnímu stanovení rostlinných proteinů použitých pro falšování mléčných výrobků.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
11°C / 22°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A