Aminokyseliny zvyšují v mléce množství obsahových látek

14.6.2006

Pokud dostávají krávy v období rané laktace krmnou dávku obsahující kukuřici dochází u nich k vzestupu zásobování střevního traktu methioninem a lysinem. Američtí vědci zkoumali 84 holštýnských krav před a po otelení. Před otelením dostávaly krávy buď základní krmnou dávku bez chráněných aminokyselin, s 10,5 g methioninu z chráněného methioninu, nebo denně 10,5 g methioninu a 16 g lysinu z chráněného methioninu a lysinu. Po porodu byla krmná dávka zachována, ale došlo k navýšení obsahu dusíkatých látek ze 16 na 18,5 %. Výsledky: Doplňkové krmivo se 16 % NL s methioninem nebo oběma aminokyselinami nemělo žádný vliv na obsah tuku nebo bílkovin v mléce. Naproti tomu krmná dávka obsahující 18,5 % NL a methionin zvýšila obsah bílkovin v mléce o 0,21 %, obsah tuku stoupnul o 0,26 %. Krmná dávka s obsahem 18,5 % NL a methioninu a lysinu zvýšila podíl bílkovin v mléce o 0,15 %.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A