Zelená kniha pro zdravé stravování
            22.6.2006
            
            
            
Evropská komise zveřejnila tzv. Zelenou knihu  - KOM (2005) 637 s cílem podpořit zdravé stravování a tělesný pohyb. Zahájila tím konzultační proces, jehož se mají zúčastnit všechny zainteresované strany (výrobci, spotřebitelé, obchod, státní orgány). Vychází se ze souvislostí týkajících se civilizačních nemocí a shrnutých v publikaci WHO-Global Strategy.
Hlavní zásadou, kterou razí Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je umožnit spotřebiteli, aby mohl vybírat potraviny na základě dostatečných informací (příspěvkem k tomu je nařízení o tvrzeních).
Středem zájmu těchto aktivit jsou děti a mládež, takže důležitým prostředím pro výchovu ke správnému stravování a pohybovým aktivitám je škola. Tato školní výchova a školní stravování musí být provázena vzorem ze strany rodiny, informacemi z médií, postojem společnosti a podpořena i postojem výrobců a prodejců.
Nutné je zlepšení výživové hodnoty pokrmů ve školních jídelnách a  kantinách (zodpovědnost má být na zaměstnavatelích). Důležité je usnadnění přístupu k pohybovým aktivitám a jejich umožnění (o přestávkách, cestou z práce aj.). Důležitým článkem výchovy musí být lékaři poskytující praktické rad.
Důležité je zaměřit aktivity především na slabší sociálně-ekonomické skupiny, které mají podle zpracovaných studií největší sklon k nadváze a obezitě.
Součástí strategie k odstranění obezity, obliby tuků a s tím souvisejících nemocí musí být i výzkum, který poskytne výrobcům návody na používání co nejvhodnějších praktik a podklady týkající se souvislostí výživy a chorob.
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A