Med jako konzervační látka

14.8.2006

Med není jen pomazánka na chléb ke každodenní snídani, med přináší sladkost a vůni také mnoha dalším běžným potravinám. V současné době se tato chutná potravina používá také jako přídavek do masných výrobků, salátů a zálivek, do různých typů omáček a hotových jídel, jejichž základ tvoří maso, ale slouží i jako přírodní sladidlo a nositel potravinářského aromatu. Společnost Alfred L. Wolff, která má sídlo v německém Hamburku, uvádí do oběhu zatím více než 45 tisíc tun medu ročně. Sortiment této firmy tvoří surový med a bio-med produkovaný ve všech oblastech světa. Med z vlastní produkce se mísí s dalšími druhy, ztekucuje se, homogenizuje a čistí podle specifických požadavků jednotlivých zákazníků. Kvalita medu je zaštiťována právními předpisy, podle nichž je med definován jako čistý včelí produkt. Medu, jako přírodnímu výrobku, jsou obecně připisovány pozitivní vlastnosti. Je pokládán za energeticky bohatou potravinu, hodnotnou látku z hlediska lidské výživy, za ekologický výrobek a za ideální prostředek ke slazení pokrmů a nápojů. K tomu bylo dále ještě chemickými analýzami prokázáno, že med také obsahuje mnoho antioxidantů. Chemické reakce, které probíhají v potravinách obsahujících med, jsou spojené se zpomalováním biologického odbourávání (např. žluknutí tuků). Tím má med prakticky účinek jako přirozená konzervační látka, jejímž působením se také snižuje počet bakterií škodících lidskému organismu. Oslazování přírodním sladidlem, aromatizace a funkce medu jako látky, jež harmonizuje chuť potravin, patří mezi faktory, které podporují kvalitativní stránku cereálních výrobků určených pro použití k snídani. Dále se výše uvedených vlastností využívá při přípravě pekařských a cukrářských výrobků, cukrovinek, mléčných výrobků a desertů. Ale také ho stále více obsahují hotová jídla, instantní a hluboko zmrazené potraviny, konzervy, marinády, rybí a masné výrobky, mražená jídla a snacky.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A