Vliv výživy na kvalitu masa býků v organickém chovu

16.8.2006

Výkrm skotu v organickém hospodářství v oblastech, kde je vlastní produkce obilovin obtížná a organicky vypěstované obiloviny jsou drahé, je problematický. Problematické i maximální využití pastvy např. v oblastech jižní Itálie s nízkými letními srážkami a pastvou špatné kvality. Vliv krmných složek na kvalitu masa se hodnotí obtížně; není snadné stanovit zda jsou vlastnosti masa ovlivněny vlastnostmi krmných složek nebo vlivem krmiva na rychlost růstu a složení těla. Dříve provedené pokusy při běžném výkrmu skotu nezjistily vliv různého poměru píce a koncentrovaných krmiva na kvalitu masa. Maso skotu plemene podolian v jižní Itálii, vykrmovaného podle zásad EU pro organický chov má v důsledku většího fyzického pohybu extenzivně chovaných zvířat zhoršenou křehkost a malé mramorování masa. Dřívější odborné práce uvádějí, že vlastnosti masa mohou být ovlivněny dobou zrání; zrání je považováno za jeden z nejvýraznějších vlivů na křehkost masa. V Itálii hodnotili vliv různého poměru píce a koncentrovaných krmiv a doby zrání na chemické složení a senzorické vlastnosti masa mladých býků místního plemene podolian z organického chovu. Výsledky provedených pokusů dokazují, že prodloužené zrání z 15 na 21 dní zlepšilo křehkost masa a nemělo nepříznivý vliv na jeho barvu. Vyšší podíl píce a koncentrovaného krmiva (70:30 místo 60:40) v období výkrmu zlepšil křehkost masa, ale prodloužení doby zrání z 15 na 21 dní vyloučilo vliv krmiva na kvalitu hovězího masa. Doba zrání je jedním z hlavních technologických faktorů ovlivňujících kvalitu hovězího masa; správná doba zrání je zásadní pro optimalizaci organoleptických vlastností masa mladých býků plemen podolian.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A