Bílkoviny zvyšují efektivnost nápojů pro sportovce
            17.8.2006
            
            
            
            Členové nedávno ustaveného poradního sboru SAB, který reprezentuje mnoho vedoucích osobností ve výživě sportovců, zhodnotili nejnovější  výzkumné a klinické pokusy aby nabídli výrobcům nápojů pro sportovce a hydratačních produktů náměty pro složení jejich produktů.
Skupina dospěla k názoru, že přídavek bílkovin do nápojů obsahujících sacharidy vede k většímu prospěchu než tradiční nápoje na bázi sacharidů. Přídavek bílkovin zvyšuje efektivnost využití sacharidů. Také zlepšuje obnovu funkčnosti svalové tkáně a omezuje její poškození. 
Vývoj nových složek pro nápoje pro sportovce  a jejich význam pro zdraví atletů  za posledních pár let je překvapivě úspěšný. Lze otevřít cestu k dokonalejším sportovním nápojům. Jednoduché sacharidové nápoje přestaly být nejlepším řešením. SAB  doporučuje výrobcům přídavek speciálních složek jako jsou upravené peptidy (tj. snadno stravitelné bílkovinné zdroje), antioxidanty a další nutriční složky. 
Ačkoliv sportovní amatéři i špičkoví atleti mohou potřebovat stejné makro- a mikronutrienty, receptura pro každý druh závisí na jejich přesném cíli. Dalším výzkumem lze nalézt nové možnosti užití dalších složek v nápojích pro sportovce. Výzkum složek nápojů a jejich účinku je prvním krokem před zavedením výroby nových dokonalejších a efektivních nápojů pro sportovce.
            
Zdroj: uzpi
            Autor: redakce APIC
             
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A