Bílkoviny zvyšují efektivnost nápojů pro sportovce

17.8.2006

Členové nedávno ustaveného poradního sboru SAB, který reprezentuje mnoho vedoucích osobností ve výživě sportovců, zhodnotili nejnovější výzkumné a klinické pokusy aby nabídli výrobcům nápojů pro sportovce a hydratačních produktů náměty pro složení jejich produktů. Skupina dospěla k názoru, že přídavek bílkovin do nápojů obsahujících sacharidy vede k většímu prospěchu než tradiční nápoje na bázi sacharidů. Přídavek bílkovin zvyšuje efektivnost využití sacharidů. Také zlepšuje obnovu funkčnosti svalové tkáně a omezuje její poškození. Vývoj nových složek pro nápoje pro sportovce a jejich význam pro zdraví atletů za posledních pár let je překvapivě úspěšný. Lze otevřít cestu k dokonalejším sportovním nápojům. Jednoduché sacharidové nápoje přestaly být nejlepším řešením. SAB doporučuje výrobcům přídavek speciálních složek jako jsou upravené peptidy (tj. snadno stravitelné bílkovinné zdroje), antioxidanty a další nutriční složky. Ačkoliv sportovní amatéři i špičkoví atleti mohou potřebovat stejné makro- a mikronutrienty, receptura pro každý druh závisí na jejich přesném cíli. Dalším výzkumem lze nalézt nové možnosti užití dalších složek v nápojích pro sportovce. Výzkum složek nápojů a jejich účinku je prvním krokem před zavedením výroby nových dokonalejších a efektivních nápojů pro sportovce.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

14.12.
Počasí na den 14.12.
2°C / 6°C

15.12.
Počasí na den 15.12.
1°C / 5°C

16.12.
Počasí na den 16.12.
2°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A