Méně mleziva

20.9.2006

Zkrácení období stání na sucho neovlivňuje koncentraci imunoglobulinů (IgG) v mlezivu. To je výsledek jedné americké studie, ve které bylo předmětem výzkumu 338 krav ze tří farem. V průměru se délka stání na sucho pohybovala mezi 40 až 58 dny. Následně vědci analyzovali množství imunoglobulinů v mléce. Výsledky: Celková koncentrace IgG se pohybovala okolo 77 mg/ml a délka období stání na sucho ji nijak neovlivnila. Mezi jednotlivými farmami však byly zaznamenány významné rozdíly. Za „dobré“ označovali vědci kolostrum s koncentrací IgG přibližně 50 mg/ml. 21 % vzorků této hranice nedosáhlo. Průměrné množství kolostra se pohybovalo okolo 7,7 kg. Dojnice, které stály na sucho kratší dobu, vyprodukovaly o 2 kg mleziva méně v porovnání s dojnicemi, které byly zasušovány v průběhu delšího časového období. Kromě toho velká část dojnic, u kterých byla doba stání na sucho zkrácena na 40 dní, při prvním dojení po porodu poskytla méně než 3,5 kg mleziva. Primus, 2006, č. 8, s. 15
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A