Podsevem proti plevelům

8.2.2007

V ekologickém pěstování brambor lze pozdní zaplevelení regulovat jen velmi obtížně. Při časném odumření natě se rychle šíří především merlíky, které značně komplikují sklizeň. Mohou podsevy poskytnout dostatečnou ochranu?
Touto problematikou se zabýval projekt, v jehož rámci byly v roce 2005 v šesti podnicích v Porýní a Vestfálsku zahájeny pokusy s ředkví olejnou, hořčicí, pohankou, svazenkou a ovsem, které byly založeny jako podsev do brambor.
Výsev se uskutečnil v různých termínech. Výsledky ukázaly následující:
Podsevy výrazně zmírnily tlak plevelů. Ředkev olejná a hořčice, které v krátké době vytvořily až 6 t . ha–1 sušiny, se ukázaly jako nejvhodnější. Ve srovnání s kontrolou způsobily tyto plodiny snížení sušiny plevelů o více než 70 %. Aby se omezil počet dalších pracovních operací, měl by se výsev podsevu uskutečnit pokud možno při posledním hrůbkování nebo do likvidace natě po napadení plísní bramborovou. Vzniknou tak pouze náklady na osivo ve výši 40 až 80 EUR . ha–1.
Pokud je dříve sklizen podsev, proběhne sklizeň brambor bez problémů. Někteří pěstitelé uvádějí také méně hrud při sklizni.
Podle dosavadních výzkumů podsevy neovlivnily ani výnos brambor, ani jejich napadení strupovitostí, kořenomorkou nebo drátovci.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A