Více podpor pro potravináře

23.3.2007

V letech 2004–2006 představovala podpora odvětví z různých zdrojů, jak národních, tak z operačních programů spravovaných ministerstvy zemědělství a průmyslu a obchodu, zhruba miliardu Kč, uvedl na fóru ministr zemědělství Petr Gandalovič a dodal, že vedle peněz z evropského zemědělského fondu by měl v příštím období pokračovat i národní dotační program, který pro letošek pro výrobce potravin počítá s částkou 310 milionů.

Další peníze by mohly firmy získat v novém programu Podnikání a inovace, který pro období 2007 až 2013 připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. V uvedených programech jde o dotace na schválené a realizované projekty potravinářských firem. Jak řekl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík, potravináři jsou s podporami z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a s národní podporou spokojeni, ale mají obavy, zda se dostanou k dotacím z programu MPO, v němž v minulých letech už problémy byly. J. Camplík to komentuje tak, že pokud na tyto peníze nedosáhnou, půjde o diskriminaci části potravinářského průmyslu. Podle evropských pravidel se totiž potravinářství dělí na dvě části, z nichž jedna se může ucházet o podporu v programu MZe a druhá v programu MPO. Například výroba moučných výrobků, zmrazování ovoce a zeleniny nebo jatka spadají do podpor v resortu zemědělství, pekárny, produkce lahůdkářských výrobků z ovoce a zeleniny nebo masových konzerv ale patří pod MPO.

Další komplikací pro domácí potravináře je podle Camplíka také to, že v programu MZe jsou podpory do značné míry omezeny jen pro malé a střední potravinářské podniky, z toho důvodu je důležité, aby byly zachovány národní podpory, které mohou mezery v dotacích překrýt.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A