8. kolokvium EFSA: Posuzování ekologického rizika GM rostlin

6.4.2007

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) organizuje ve dnech 20.–21. června 2007 v pořadí již 8. vědecké kolokvium na téma “Posouzení ekologického rizika geneticky modifikovaných rostlin – problémy a přístupy”. Uskuteční se v Tabiano, Itálie.

Podle nařízení (ES) č. 1829/2003 o GM potravinách a krmivech a směrnice 2001/18/ES o záměrném uvolňování GMO do životního prostředí se musí dříve, než se GM produkt uvede v EU na trh posoudit riziko potenciálních účinků, které může mít GM organismus na zdraví člověka a zvířat.
EFSA, jeho vědecký panel pro GMO(GMO Panel) vydal návod (viz příloha) pro posuzování rizika GM plodin a z nich získaných potravin a krmiv, ve kterém se popisuje celková strategie posuzování rizika i problémy, které je třeba brát do úvahy, pokud se provádí podrobná (vyčerpávající) charakterizace rizika. V uvedeném návodu se poznamenává, že posuzování rizika je věda, která se neustále vyvíjí a že postupy k posuzování rizika je zapotřebí neustále kriticky rozebírat a hodnotit.

Příloha: Manuál GMO Panelu EFSA zaměřený na posuzování rizika GM plodin a z nich získaných potravin a krmiv

* Přehled dosud uspořádaných vědeckých kolokvií na stránkách EFSA.

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

28.04.
Počasí na den 28.04.
8°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A