Masný průmysl v budoucnosti

26.4.2007

Kombinace technologických zlepšení spolu s novým zákonodárstvím vede evropský masný průmysl k investicím, které směřují ke vzniku nových řídících řešení. Konzervace potravin, hygienické metody a vybavení závodů novými technologiemi včetně robotizace, jsou považovány za důležité složky pro masný průmysl budoucnosti. Potravinářský průmysl, který se zabývá produkcí masa a výrobou hotových jídel se bude v budoucnosti kontrolovat takovým způsobem, aby byly veškeré potraviny vysledovatelné z „farmy na vidličku“. Toto hledisko je podpořeno rozvojem potravinářské vědy, růstem v požadavků na funkční potraviny a nárůstem zlepšení v oblasti masného průmyslu. Masný průmysl budoucnosti bude využívat nano- a biotechnologie, nové konzervační techniky, robotizaci, hygienu a bude zvyšovat bezpečnost potravin. Potravinářské podniky budou také používat nové technologie k výrobě funkčních potravin, které jsou nezbytné k vytvoření pozitivních předpokladů pro zdraví zákazníků. Některé z nanotechnologických možností v potravinářství jsou: Výroba potravin, které mohou přizpůsobit svou barvu, příchuť a vůni a výživový obsah tomu, že se vyhoví chuti spotřebitelů a jejich zdravotním požadavkům. Filtry, které mohou vyloučit nebo nechat projít pouze určité molekuly založené na jejich tvaru. Vytvářejí se tak možnosti k odstranění toxinů a k úpravě chuti. Balení, které významně působí na vyráběné potraviny, aby se snadno nekazily. Výroba potravin je úzce propojena s vyhledáváním a monitorováním patogenních mikroorganismů jako jsou bakterie, houby a kvasinky. Ke zjednodušení těchto rutinních způsobů mohou být použity prostředky založených na rozpoznání DNA. Provádí se spolehlivá měření, které během několika minut vede k miniaturizaci a automatizaci. Způsoby, které slouží pro praktické vyhledávání bakterií zahrnuje tento proces: Univerzální separace a koncentrace se zaměřením na cílové patogeny.
Schopnost vícenásobné detekce patogenů.
Automatická a vysoce účinná kontrola.
Schopnost testování přítomnosti kvasinek ve sledovaných potravinách.
Existuje široká oblast technologií vhodných k dekontaminaci masa, z nichž se některé způsoby ukazují účinnější než jiné. Mezi tyto techniky patří extrémně vysoký tlak, mikrovlnné záření, rádiové záření, působení elektrických polí, sušení za teplot pod bodem mrazu a sušením za vakua, ultrazvukem, ozářením, působením UV záření a enzymů a biokonzervací. Do praxe jsou již uváděny technologie využívající vakuum a uplatnění ultrazvuku. Většina z těchto procesů bude v budoucnosti použita v podnicích masného průmyslu.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

13.05.
Počasí na den 13.05.
9°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A