Nový prostředek pro boj s BSE

27.4.2007

Nová terapeutická metoda dokáže u myší významně zpomalit průběh smrtelného onemocnění mozku scrapie. Tuto skutečnost prokázali vědci z Univerzity v Mnichově společně se svými kolegy z Ústavu Maxe Placka se sídlem v Martinsriedu.
U myší trpících scrapií se vyskytují prionproteiny PrP-Scr, které jsou běžnou variantou PrP-C. Vědci utlumili produkci prionproteinů u myší. Využili k tomu speciální typy RNA (siRNA), které se následně ukotvily na specifických genech a znemožnily tak jejich dekódování, čímž došlo k ochromení produkce odpovídajících proteinů. Ve tkáňových kulturách poklesla produkce PrP-C díky tomuto postupu až o 97 %.
Následně vědci testovali, jaký vliv mají tyto siRNA na myši trpící scrapií. Protože ale nebylo možné vybavit všechny buňky v mozku tímto genem, chtěli vědci otestovat, jaké množství buněk je nutné geneticky modifikovat, aby bylo možné scrapii a jí podobná onemocnění úspěšné léčit. Za tímto účelem upravili genetickou výbavu pokusných myší tak, aby měly jen určitou část mozkových buněk schopných produkovat siRNA.

Výsledek: Zatímco kontrolní myši uhynuly v průměru po 165 dnech, pokusné žily podstatně delší dobu. Délka přežití byla závislá na počtu mozkových buněk produkujících siRNA: pokud zvířata měla v mozku jenom málo buněk schopných vyprodukovat speciální typ RNA, uhynuly myši podobně brzy jako myši z kontrolní skupiny – v průměru po 170 dnech. Pokud byla většina mozkových buněk chráněna pomocí siRNA, doba přežití myší nemocných prionovou chorobou byla až 230 dní, tzn. že jejich život byl přibližně o jednu třetinu delší.

Více informací je k dispozici na adrese http://idw-online.de

Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.05.
Počasí na den 11.05.
9°C / 20°C

12.05.
Počasí na den 12.05.
8°C / 19°C

13.05.
Počasí na den 13.05.
9°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A