Druhé kolo Programu rozvoje venkova vyhlásí v září

21.8.2007

Jak hodnotíte první kolo Programu rozvoje venkova a jaké máte ohlasy od zemědělské veřejnosti na jeho průběh?

V současné době probíhají administrativní kontroly předložených projektů a teprve na základě nich budou zpracovávány detailnější analýzy výsledků prvního kola. Nicméně již v tuto chvíli lze konstatovat vysoký zájem ze strany žadatelů, celkem bylo přijato 1326 projektů. Předpokládáme, že rozpočty všech tří vyhlášených opatření budou vyčerpány.
První kolo bylo v zájmu brzkého spuštění prioritních opatření vyhlášeno v co možná nejkratším termínu, přesto však vysoký počet zaregistrovaných žádostí svědčí o připravenosti zemědělské veřejnosti a o dostatku projektů. Do budoucna bude snahou ministerstva, aby příští kola byla vyhlašována v pravidelných termínech (např. podpora zemědělských investic na počátku roku), aby žadatelé měli možnost plánovat a připravovat projekty s dostatečným časovým předstihem. Kladný ohlas zemědělské veřejnosti byl zaznamenán především v souvislosti se zjednodušením administrativních požadavků a procesů, v čemž budeme ve spolupráci se Státním zemědělským intervenčním fondem pokračovat.

Kdy bude vyhlášeno druhé kolo PRV, kterých opatření se bude týkat a jaký bude jeho rozpočet?

Druhé kolo PRV bude vyhlášeno v průběhu září, tzn. příjem žádostí se uskuteční v průběhu října a listopadu letošního roku. Bude se týkat většiny zbývajících opatření Osy I a III, která nebyla vyhlášena v prvním kole, a Osy IV. Zejména pak investic do lesů, podpory zpracovatelským podnikům na zvyšování přidané hodnoty zemědělských a potravinářských výrobků, opatření na podporu předčasného ukončení zemědělské činnosti, vzdělávacích opatření v rámci Osy I i III, opatření k rozvoji cestovního ruchu, podpor na rozvoj diverzifikace, zakládání a rozvoj mikropodniků, opatření zaměřených na obnovu a rozvoj vesnic a občanské vybavení a služby, dále podpory směřované na rozvoj kulturního dědictví venkova a také Osy IV, opatření na podporu místních akčních skupin. Pokud jde o předpokládaný rozpočet druhého kola příjmu žádostí, vychází z finančních alokací schválených Evropskou komisí a v souhrnu činí více než tři miliardy korun.

Co soudíte o současném růstu cen potravin a jak se může odrazit na budoucí podobě společné zemědělské politiky EU?

Současný růst cen potravin má velmi úzkou vazbu na situaci v zemích Evropské unie, ale i na trhy třetích zemí. Jsme součástí jednotného trhu Evropské unie a musíme počítat s tím, že pozitivní, ale i negativní vlivy se nás dotýkají mnohem více, než tomu bylo před naším vstupem do unie. Pravdou je, že poměrně výrazně rostou ceny krmného i potravinářského obilí, přestože letošní sklizeň obilí v České republice bude podle posledního odhadu Českého statistického úřadu v porovnání s loňskou sklizní vyšší o 8,4 procenta. Musíme také kalkulovat se vzrůstajícími náklady na energie a dopravu. Nárůst cen potravin ale určitě nebude jednorázový a tak dramatický, jak předpovídají někteří odborníci. Důležitou roli ve zvyšování cen potravin na českém trhu také sehraje postoj obchodních organizací, kteří jsou významným článkem celého procesu tvorby cen. Dá se tedy předpokládat, že ceny potravin se budou zvyšovat postupně. V současné době probíhají v orgánech EU jednání o zjednodušení společné zemědělské politiky Evropské unie (SZP), přičemž tato snaha směřuje k zefektivnění administrace, ale i samotného poskytování podpor na jednotlivé komodity. Dá se předpokládat, že současná situace v růstu cen zemědělských surovin a následně i cen potravin bude mít vliv i na budoucí podobu SZP. Významným faktorem také může být předpokládaný rozvoj využití zemědělských surovin na výrobu paliv a současně je třeba reflektovat možné scénáře vývoje jednání v rámci Světové obchodní organizace WTO v oblasti zemědělství.

Co hodláte prosazovat při jednáních o reformě společné zemědělské politiky?

Při jednáních o reformě společné zemědělské politiky je předevší

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

01. 06. 2024 - Krajský den koně Libereckého kraj „já mám koně“

16.5.2024

Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.

» více

31. 5. 2025 Gastroden 2024

16.5.2024

Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.

» více

19. 5. 2025 Mezinárodní den včel

16.5.2024

Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.05.
Počasí na den 21.05.
12°C / 21°C

22.05.
Počasí na den 22.05.
11°C / 18°C

23.05.
Počasí na den 23.05.
11°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A