Evropská unie zvyšuje mléčné kvóty členských států na období 2008-2009 o 2 %

2.1.2008

Evropská komise schválila návrh na zvýšení mléčných kvót EU o 2 % s platností od 1. dubna 2008. Toto rozhodnutí umožní, aby na evropské a světové trhy bylo dodáno mimořádné množství 2,84 mil. t mléka. Předpokládá se, že zvýšení kvót je prvním krokem k postupnému růstu kvót až do eventuálního úplného zrušení kvótního systému v sektoru mléka do roku 2015.
Podle zemědělské komisařky Mariann Fischer Boelové se při posledním rozhodnutí o zvýšení kvót přihlíželo k prudkému růstu cen mléka během posledního roku a požadavkům členských států. V nastávajících letech bude podle jejího vyjádření jak uvnitř Evropy, tak ve světě pokračovat růst poptávky po mléčných produktech s vysokou přidanou hodnotou, zejména po sýrech, a je nutné zemědělce na tuto situaci připravit.  

Komise současně s návrhem na zvýšení mléčných kvót EU uveřejnila zprávu o trhu mléka, v níž uvádí argumenty o rostoucí poptávce po mléku a pozitivních vyhlídkách na vývoj cen a spotřeby. Podle údajů EU bude v letech 2007 až 2014 nutné k uspokojení domácí spotřebitelské poptávky dodat na trh mimořádných 8 mil. t mléka. Ve zprávě se dále uvádí, že poptávka na světovém po mléčných produktech původem z EU je „silnější, než se očekávalo“ – zejména v Indii a Číně. Kromě toho výzkum a vývoj v mlékárenském průmyslu přinesl rozšíření sortimentu mléčných produktů, což umožňuje další intenzivní rozvoj celého odvětví mléka. Pokud by se mléčné kvóty nezměnily, bránilo by to využití rostoucí poptávky a vyrovnání cenové úrovně. Nynější kapacita trhu nabízí podle Komise rozsáhlé příležitosti absorbovat už v současné době zvýšení mléčné kvóty o 2 %.
Komise ve své zprávě dále uvádí, že faktický vliv růstu kvóty na úroveň produkce mléka bude jen mírný, neboť jsou signály, že většina členských států v současné době nevyužívá celé  množství jim přidělených kvót. V tržním roce 2006/07 nebylo vyčerpáno v EU celkem 2,7 mil. t kvóty. V letošním tržním roce už jsou dodávky mléka o 0,7 % nižší než v minulém roce. Bude-li tento trend pokračovat, mohla by být podle současných odhadů produkce mléka o 3 mil. t nižší, než umožňuje kvóta. Setrvalý pokles počtu farem produkujících mléko spolu s rozvojem rentabilnějších alternativ podnikání může působit na další pokles produkce mléka v EU.
Komise předpovídá, že vzestupný trend růstu cen mléčných produktů bude pokračovat i v příštím období. Uvád&iac
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

21.04.
Počasí na den 21.04.
0°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A