Posilování koruny sníží podpory

7.1.2008

Podle prvního letošního vydání Úředního věstníku EU ze 4. ledna 2008 činí přepočítací kurz 26,364 korun za euro. Podle tohoto kurzu budou přepočítány všechny podpory LFA a AEO pro rok 2008. To je o více než korunu méně než v roce 2007, kdy platil přepočet 27,525 Kč/euro, upřesnil Boleslav.
Tím se podle Boleslava zvyšuje rozdíl v příjmech mezi farmami orientovanými na produkci a farmami orientovanými spíše na péči o životní prostředí. Hospodaření v souladu s přírodními podmínkami tak ztrácí na atraktivitě, protože péče o životní prostředí se vyplácí méně než produkce komodit.


Náklady na hospodaření, zejména mzdové náklady, které tvoří největší položku nákladů v neúrodných oblastech, rostou meziročně o sedm procent a více. (Na základě vyšší kolektivní smlouvy mezi zemědělskými odbory a podniky, která stanoví růst mezd o 7,2 %). To je v ostrém kontrastu s výše zmíněným poklesem příjmů a zemědělci hospodařící na loukách a pastvinách letos ztratí celkově více než jedenáct procent tržeb.
Paradoxem klesajících podpor je fakt, že právě tyto sazby kompenzací LFA (za hospodaření v méně příznivých oblastech) a kompenzací AEO (za hospodaření v souladu s životním prostředím) mají dle Nařízení rady Evropské komise za úkol kompenzovat újmu hospodaření šetrného k životnímu prostředí. Tato újma se skokově zvyšuje právě v současnosti a sazby jí neodpovídají.
Dotčené farmy samozřejmě hledají všechny možnosti, jak vylepšit svoji příjmovou situaci. Bohužel se nemohou svobodně rozhodnout o své základní orientaci a začít se věnovat produkci, protože v České republice platí absolutní zákaz rozorávání. Svaz marginálních oblastí se proto obrátil na ministra zemědělství, aby dovolil farmářům rozorat alespoň část luk a pastvin za účelem zvýšení produkce a plně kompenzoval újmu vzniklou státními nařízeními.
Rozorání luk a pastvin a přeorientování od péče o životní prostředí k čím dál tím více potřebnější produkci by mohlo být jednou byť problematickou cestou, jak krýt rostoucí náklady hospodaření a suplovat chybějící příjmy z Evropských fondů. Vyjádření ministerstva očekáváme každým dnem.
Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí České republiky s členskou základnou téměř tři sta farem chovajících sto tisíc kusů skotu.

Zdroj: agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

16.05.2024 - Zahájení výstavy "Klimatická změna a zemědělství pohledem místních aktérů"

6.5.2024

Výstava, jejíž vernisáž se uskuteční 16. května ve 14 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Potrvá do 30. května.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A