Evropská komise počítá s úpným zákazem chovu nosnic v těsných klecích od roku 2012

25.1.2008

Podle zprávy Evropské komise z 8. ledna 2008 se nosné slepice po roce 2012 nebudou smět chovat v těsných klecích. Ochránci zvířat jsou nadšeni, ale chovatelé se obávají následného zdražení ceny vajec.
Komise i přes námitky chovatelů plánuje úplný zákaz chovu nosnic v těsných klecích od roku 2012, jak s tím počítá směrnice z roku 1999. Někteří chovatelé nabízeli prodloužit lhůtu s tím, že by se jednotlivé klece odstraňovaly až ve chvíli, kdy uplyne doba jejich použitelnosti. Podle eurokomisaře pro zdraví, kterým je Markos Kyprianu, však není pro odložení platnosti zákazu žádný důvod. Naproti tomu vyzdvihl řadu výhod, kterou bude mít opatření pro komfort chovaných slepic, ale také pro samotného spotřebitele, neboť neustále roste poptávka po tzv. bioproduktech.   
Rozhodnutí je podloženo studií, kterou vypracoval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který se zabýval zkoumáním dopadu jednotlivých způsobů chovu slepic na jejich zdraví a pohodu. EFSA v závěrech z roku 2004 poukázal na to, že chov slepic v malých klecích zvyšuje riziko onemocnění, zlomenin, podivných způsobů chování a úmrtnosti.
Zákaz chovu nosných slepic v malých klecích vítají ochránci zvířat. Ekologičtí aktivisté také upozorňují na stále rostoucí poptávku po „bio“ vejcích. Ve volném výběhu dnes žije dvanáct procent slepic, což je o 9 %  více než v roce 1990. V těsných klecích však stále přežívá asi 300 milionů slepic.
Rozhodnutí Komise nepodporují jen aktivisté, ale také význačné obchodní řetězce. Mimo jiné například britská pobočka řetězce rychlého občerstvení McDonald´s či řetězec Sainsbury´s, který ročně prodá skoro 580  milionů vajec. Jeho obchodní ředitel Mike Coupe podle ČTK před časem řekl: „Jsme odhodláni stáhnout z obchodů všechna vejce z klecí před rokem 2012.“
Chovatelé však se zákazem spokojení nejsou. Namítají, že držení slepic v klecích je mnohem hygieničtější. Mimo jiné také upozorňují na to, že chování slepic ve volném výběhu nebo ve velkých klecích zvedne cenu vajec. Podle studie, kterou pro Evropskou komisi vypracovala společnost Agra CEAS a studie, kterou zadal průmysl, se však bude jednat o položku méně než jednoho evropského centu na vejce. Vyšší standardy chovu prý navíc mohou mít kladný dopad na prodejnost vajec evropských producentů.
Směrnice zahrnuje všechny chovy, kde se vyskytuje více než 350 nosnic s výjimkou rozmnožovacích chovů. Chovatelé budou mít možnost zvolit si jiný alternativní způsob chovu, kter&yacut
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A