Úspěšná sanace rhinitidy u prasat

11.4.2008

a laboratorního vyšetření odebraných vzorků na PMT pomocí metodou PCR nebo ELISA. K eliminaci PMT je nutné přijmout v každém zemědělském podniku specifická terapeutická opatření.
Progresivní atrofická rhinitida (PRa) je celosvětově rozšířené kontagiózní onemocnění horních cest dýchacích u prasat vyvolané kmeny Pasteurella multocida, které osidlují hlen nosní sliznice a produkují tzv. dermonekrotické toxiny (PMT). Toxiny poškozují kosti a sliznice, takže již u velmi mladých zvířat může dojít k úplnému zničení nosních skořep (atrofie), zvýšenému krvácení a následné deformaci horních čelistí.
 
Sanace rhinitidy je možná při oddělení odchovu selat od PRa-pozitivních prasnic. Je třeba zohlednit následující aspekty:
  • K zajištění úspěchu sanace by měly být vybrány matky, které díky svému věku a opakované vakcinaci mateřské populace jsou schopné indukovat u novorozených selat vysokou hladinu protilátek. V okamžiku porodu prasnice musejí být samy PMT-negativní.  
  • V PMT-pozitivních stádech prasnic je nutné počítat s tím, že se infekce může vyskytovat v porodně a také to, že negativní výsledek u jednotlivých matek budoucích zvířat v odchovu nemusí být 100% spolehlivý. Proto by měla být prováděna u příchozích prasnic a také následně u jejich vrhů metafylaktická léčba účinným antibiotickým preparátem. Další metafylaktická antibióza se orientuje na četnost následných přísunů mladších skupin zvířat do separovaného odchovu. Skupiny příchozích selat by měly být co možná  nejhomogennější, tvořené selaty odstavenými pokud možno ve stejném časovém úseku.
  • Čím dříve bude prokázána na základě odběru z nosu a krevních vzorků PMT-negativita celé skupiny zvířat, tím nižší budou finanční náklady spojené s metafylaktickou terapií.
  • Současně by měla být zajištěna také sanace prašiviny a škrkavek.
 
VERGARA, H. Rhinitis erfolgreich saniert. Primus, 2008, č. 3, s. 28-31
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A