Zdravotní aspekty v odchovu telat

7.5.2008

Ing Nehasilová se zabývá celkovou problematikou odchovu telat, od výživy plemenic v období březosti, přes péči a výživu včetně  možných zdravotních problémtů vznikajícívh při  odchovu telat.

V systému chovu skotu má mimořádně důležité místo odchov telat, protože zásadním způsobem ovlivňuje jeho rentabilitu.  

Moderní trendy odchovu telat se na jedné straně snaží o vytvoření optimálních podmínek pro vývoj a zdraví zvířat a na druhé straně usilují o zkrácení doby odchovu. Oba směry se zároveň podmiňují a jakékoliv zanedbání, které vede ke zpomalení vývoje až k zakrslosti, nemůže být kompenzováno a výsledkem jsou zvířata s podprůměrným tělesným rámcem, která mají i podprůměrnou konverzi objemných krmiv. To se později vrací v nízké užitkovosti a vysoké spotřebě koncentrátu na dosažení odpovídající mléčné produkce. Mladý a zdravý organismus
má v počátečních fázích vynikající růstovou schopnost. K dosažení požadovaných přírůstků vykazuje mnohem vyšší efektivnost využití živin, než je tomu v pozdějších vývojových fázích.

 

Informační přehled si klade za cíl především zmapovat rezervy v managementu odchovu mladého skotu, protože jakákoliv pochybení ve fázi růstu a vývoje již není možné v následujícím období napravit nebo kompenzovat.

 

Podrobnosti naleznete v informačním přehledu: Zdravotní aspekty odchovu telat

Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

28.04.
Počasí na den 28.04.
10°C / 22°C

29.04.
Počasí na den 29.04.
12°C / 23°C

30.04.
Počasí na den 30.04.
12°C / 25°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A