Faktory spojené s mastitidou krav

10.5.2008

Klinická forma onemocnění je ovlivněna mnoha faktory včetně faktorů týkajících se celého stáda a samotných krav. V jednotlivých stádech jsou faktory týkající se krav odpovědné za rozdíly v klinickém projevu mastitidy u jednotlivých krav. Podle odborníků by mohlo být přínosem poznání proč určité krávy mají nejvyšší riziko pro klinický projev nemoci. Informovaní chovatelé by pak měli možnost věnovat větší pozornost těmto ohroženým kravám, především na farmách s automatickým systémem dojení.
Počet somatických buněk je považován za jeden z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro vznik klinické mastitidy. Výzkum přinesl mnoho poznatků o klinické mastitidě. Většina studií zabývající se souvislostmi mezi možnými faktory krav a klinickou mastitidou, sledovala vliv jednoho nebo omezeného počtu faktorů jako jsou: vliv parity, stadia laktace a počtu somatických buněk na následný vznik klinické mastitidy. Žádná studie neanalyzovala výskyt klinické mastitidy v souvislosti se všemi známými faktory v jednom multivariantním modelu.
Podle odborníků by bylo velmi užitečné zjistit, jaký patogen (grampozitivní nebo gramnegativní) vyvolal klinickou mastitidu. Zatímco u grampozitivních patogenů je nezbytná antimikrobiální léčba u gramnegativních patogenů je potřebná podpůrná léčba. 
Někteří výzkumníci doporučují, aby se pro přesnější předpověď patogenu užívaly, kromě počtu somatických buněk, faktory jako je parita a stadium laktace.
Ve studii provedené v Utrechtu se sledoval vliv několika rizikových faktorů pro vznik klinické mastitidy u 22 860 krav. Zjišťovalo se, zda existují rozdíly ve výskytu klinické mastitidy mezi kravami v souvislosti s kombinovaným vlivem faktorů krav a dále zda je klinická mastitida způsobena grampozitivními nebo gramnegativními patogeny.
Výsledky naznačují, že je obtížné rozlišit grampozitivní a gramnegativní mastitidu jen na základě faktorů krav.
J. Dai. Sci., 91, 2008, č. 4, s. 1391-1402
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A