Odborné sdružení průmyslu zpracování koření v Německu informuje o očekávaných výsledcích v souvislosti s nařízeními Evropské unie o aromatech. Evropská unie a německá spolková vláda nevyžadují omezování při použití bylin a koření – chtějí spotřebitelům poskytnout přídatné látky přítomné v potravinách na ryze přírodním základě. Nyní pracuje Evropská komise na „návrhu nařízení Evropského parlamentu o účincích aromat a určitých potravinářských přídatných látkách s aromatickými vlastnostmi“. Návrh tohoto nařízení byl po prvním čtení v létě 2007 v Evropském parlamentu zamítnut.
Očekávalo se, že další porada ohledně návrhu nařízení proběhne v březnu 2008. Z Evropského parlamentu pronikají informace o důležitých úpravách, které provádějí poslanci Evropské unie. Také odborné sdružení výrobních podniků zpracujících koření stejně jako evropský svaz výrobců koření, ESA (European Spice Association) jsou proti plánovanému nařízení v původně předložené formě. Předpokládá se, že nové předpisy budou uvedeny v platnost v roce 2009.
Odborný svaz zpracovávatelů koření a evropský svaz výrobců koření, ESA se shodují v tom, že Evropský parlament musí ještě nalézt rozumné řešení vzniklých problémů.
Důvody pro odmítavý postoj průmyslu zpracovávajícího koření jsou následující:
· V nařízení bylo uvedeno, že budou u výrobců využívány, místo přirozených bylinek a koření, posilující aromatické látky. Toto také platí dokonce i pro biopotraviny.
· Ustanovení se nezakládá na uplatnění nových vědeckých poznatků o bylinkách a koření.
· Nařízení neposkytuje vyšší bezpečnost potravin a tím pádem přímo neslouží k ochraně zdraví spotřebitelů.
· Nařízení by neměla vést k tomu, že by se ve složení vyráběných potravin snižoval obsah přirozených, ochranných antioxidantů a druhotných rostlinných
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
16.5.2024
Tradiční akce se pod názvem „Já mám koně“ bude konat po šestnácté a jejím centrem bude opět Tyršův park. Sem se od časných ranních hodin budou sjíždět desítky chovatelů, aby se připravili na slavnostní průvod městem jak s koňmi v kočárových spřeženích, tak „pod sedlem“.
» více
16.5.2024
Gastroden je prezentace žáků škol potravinářských oborů - pekař, řezník-uzenář a kuchař-číšník své dovednosti.
» více
16.5.2024
Botanická zahrada v Liberci vás zve na Mezinárodní den včel
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
16.05.
11°C / 20°C
17.05.
10°C / 17°C
18.05.
11°C / 19°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A