Aspekty podporující účinnost přípravků na ochranu rostlin

3.6.2008

Nové sloučeniny pro ochranu proti plevelům, hmyzu nebo chorobám jsou významnou součástí vyvíjení nových pesticidů, ale jejich formulování a balení jsou téměř stejně důležité pro úspěch přípravků ochrany rostlin.
     Ideální chemikálie by likvidovala nebo odpuzovala pouze druh, který překáží pěstitelskému úsilí a nemá vliv na plodinu, lidi – uživatele a prostředí. Pro osoby mimo průmysl pesticidů je to vágní poznámka, ale společnosti, které vyvíjejí pesticidy, přijímají tento cíl spolu se svým komerčním úsilím pokaždé, když předkládají nový přípravek.
     V těchto dnech mají společnosti určité nové vzrušující materiály, které vkládají do svých přípravků. Přírodní látky, jako Bt, toxin vytvářený různými kmeny bakterie Bacillus thuringiensis, jsou méně rizikové pro prostředí. A plodiny mohou být modifikovány tak, aby jej vytvářely a zajišťovaly dokonalý cílený systém: toxin postihuje pouze hmyz, který požírá plodinu. Bt je bakterie, která tvoří spory a bílkovinné krystaly. V alkalickém prostředí středního střeva hmyzu se krystaly rozpouštějí a jsou stráveny do formy toxinu, který se naváže na výstelku střeva a vytváří otvory, které umožní unikání obsahu. Střevo přestává pracovat, jeho pH klesá a bakteriální spory klíčí, což vede k septikémii. Aby se vědci zaměřili na specifické skupiny hmyzu, selektují kmen Bt, který postihuje tyto skupiny. Mohou modifikovat tuto plodinu tak, aby produkovala Bt toxin v kořenech nebo jiných částech rostlin. Bt přináší určitá rizika včetně vývoje rezistence u hmyzích škůdců. Toto je nejpravděpodobnější v rozvojovém světě, kde farmáři nepěstují refugia, aby podpořili neexponovaná populace. Dalším problémem je to, že eliminování škůdce může umožňovat, aby se populace jiných druhů hmyzu zvyšovaly. Farmáři v Egyptě postřikují svůj Bt bavlník až jednou týdně, aby potlačovali hmyz, který před využíváním Bt plodin nebyl považován za škůdce.
     Jsou vyvíjeny další přírodní pesticidy. Spinosad, aktivní látka v přípravku Succes společnosti Dow AgroScience je vyráběn z bakterie objevené v opuštěné výrobně rumu v Karibiku. Je užívána hlavně ve sklenících a na trávnících a funguje při kontaktu a požití ve střevě, ale postihuje určité dravé užitečné druhy hmyzu méně než žravé škůdce. Má jedinečný mechanismus působení, excituje nervový systém a způsobuje paralýzu. Vrtule mohou být velmi devastující; jsou to karanténní škůdci v mnoha zemích. Přípravek Baits obsahující spinosad potlačoval přemnožení t
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

07.05.
Počasí na den 07.05.
9°C / 15°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A