Sledování zvířat je trendem

23.6.2008

Sledování nástupu říje kamerou
„Brunst Observer“ je název videokamery, kterou vyvinuli odborníci z nizozemské firmy Robor ke sledování nástupu říje u dojnic. Prostřednictvím videozáznamu je možné sledovat četnost vzeskoků jednotlivých plemenic ve stádě.
Systém je tvořen jednou kontrolní kamerou, jednou detekční kamerou a odpovídajícím programovým vybavením. Detekční kamera je instalována na stěnu stáje napevno ve výšce 1,80 m. Snímá dění ve volné stáji v průběhu celého dne, ukládá ale do paměti pouze scény, na kterých je zaznamenány vzájemné vzeskoky.   
                                          
                                                                               
Kontrolní kamera je umístěna ve střešním prostoru a doplňuje detekční kameru. Programové vybavení sdružuje všechny výjevy zobrazující vzeskoky v průběhu jednoho dne. Podle velikosti stáda může chovatel během 5 až 10minutového souhrnného záznamu získat celkový přehled o všech říjících plemenicích. Nahrávky je možné přehrávat ve zrychleném režimu – až 16násobnou rychlostí v porovnání se skutečnou rychlostí.   
Výhodou tohoto systému je především jeho nepřetržitá činnost. Kamery jsou schopné pracovat i za velmi nízké intenzity světla (např. 3 nebo 4 zářivky stačí ke kvalitnímu sledování 60metrové trajektorie). Nejnovější výzkumy vlámské univerzity v Belgii prokázaly, že se u méně než 70 % plemenic objeví první příznaky říje v časovém rozmezí od 6 do 18 hodi
Zdroj: UZPI
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A