Evropská komise pomůže zemědělcům v rozvojových zemích

21.7.2008

Souvislosti:

Za poslední dva roky došlo k výraznému nárůstu cen potravin. Tato situace se negativně dotkla obyvatel v rozvojových zemích, ve kterých několik stovek milionů lidí je odsouzeno žít ve stále větší chudobě. Navíc došlo také k ohrožení plnění rozvojových cílů tisíciletí, které v září 2000 stanovila OSN. Jedná se o tyto cíle:

  1. Odstranit extrémní chudobu a hlad
  2. Zpřístupnit základní vzdělání pro všechny
  3. Prosazovat rovnost pohlaví a posílit postavení žen
  4. Omezit dětskou úmrtnost
  5. Zlepšit zdraví matek
  6. Bojovat proti HIV/AIDS, malárii a jiným nemocem
  7. Zajistit trvalou udržitelnost životního prostředí
  8. Vytvořit globální partnerství pro rozvoj

Témata:

Podle Evropské komise by současná situace mohla za pomoci investic nabídnout zemědělcům v rozvojových oblastech světa příležitost k „vytváření příjmů a tím i k odstranění bídy v oblastech venkova“.

Rozhodnutí Komise vytvořit speciální fond vychází z toho, že v důsledku vysokých cen zemědělských výrobků došlo ke snížení tržních výdajů v rozpočtu Unie na letošní rok, což implikuje i nižší náklady v roce 2009.

Nový fond by měl pomoci zvýšit zemědělskou produkci a tím zlepšit dostupnost potravin v rozvojových zemích. Měl by také snížit procento lidí trpících podvýživou a zabránit dalšímu zvyšování cen potravin. Fond bude disponovat částkou jedné miliardy eur na období dvou let.

Rozvojové země, které budou moci čerpat finanční podporu v rámci tohoto fondu, budou vybírány na základě jasných kritérií. Ta budou vypracována na základě spolupráce s agenturami OSN jako Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), Světový potravinový program (WFP), dále se Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem a také s jednotlivými delegacemi Evropské unie působícími v rozvojových zemích.

Obecně bude pomoc poskytnuta zemím, které jsou ze sociálně-ekonomického a politického pohledu nejvíce zasaženy potravinovou krizí a které nemají prostředky se s ní vyrovnat, nebo nejsou schopny se s ní vyrovnat bez zahraniční pomoci. Mezi kritéria pro výběr zemí bude pravděpodobně patřit „závislost na dovozu potravin, inflace cen potravin a sociální a fiskální zranitelnost. Zohledněno bude i další financování země společenstvím dárců, stejně jako schopnost země zvýšit zemědělskou produkci“. Podporovány mohou být také regionální programy zaměřené na zlepšení situace rozvojových zemí dané oblasti.

Stanoviska:

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso prohlásil: „Vysoké ceny potravin vážně postihují zejména nejchudší obyvatele Země. Mohou tak ohrozit náš pokrok směřující k dosažení rozvojových cílů tisíciletí a vyhrotit situaci v chudých zemích, zejména v Africe. Cílem tohoto systému v hodnotě 1 miliardy eur je reagovat silnou a rychlou zemědělskou nabídkou. Je to čin solidarity vůči nejchudším obyvatelům světa, ale zároveň i odpovědné opatření na podporu stability. Jeho cílem je zvýšit zemědělskou produkci v rozvojových zemích, a bojovat tak s účinky rostoucích cen potravin. Toto zvýšení nabídky je nezbytnou součástí boje proti stoupajícím cenám potravin na celém světě.“

Komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Louis Michel uvedl: „Růst cen potravin zasáhl nejvíce zemědělce a obyvatelstvo v rozvojových zemích. Tento výrazný kapitálový vklad pomůže zvýšit zemědělskou produkci v těchto zemích zajištěním prostředků jako např. více osiv a hnojiv pro zemědělce, aby došlo k rozdílu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu. Řešit problémy rychle a efektivně, to je úkolem Evropy. Nalézat účinná řešení na pomoc zemědělcům v Africe a ostatních rozvojových oblastech, to je úkolem Evropy.“

Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boel řekla: „Je velmi důležité poskytnout zemědělcům v rozvojovém světě prostředky, aby se mohli stát soběstačnými. Vyšší ceny potravin mohou v těchto zemích podnítit produkci. Z tohoto konkrétního příkladu solidarity mezi zemědělci, který může napomoci rychlému zvýšení produkce v rozvojovém světě, mám velkou radost.“

Další kroky:

Spolurozhodovací procedura by mohla být podle Evropské komise ukončena v listopadu tohoto roku. Pokud Rada a Parlament budou s návrhem Komise souhlasit, mohly by být finanční prostředky rozděleny ještě letos a realizace aktivit by mohla začít na počátku roku 2009.

zdroj http://www.euractiv.cz

Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 19°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A