Kdy měřit volné mastné kyseliny?

30.9.2008

Hladina volných mastných kyselin (NEFA) v krvi je vhodným indikátorem ke zhodnocení energetického metabolismu krav v období po otelení. Čím vyšší je obsah NEFA, tím vyšší je riziko nedostatečného zásobování organismu energií, které může mít za následek vznik metabolické poruchy – ketózy.

 Měření hladiny NEFA je podle nejnovějších výsledků výzkumu vědců ze Svobodné univerzity v Berlíně smysluplné pouze v průběhu tří dnů před porodem a  během prvního týdne po otelení. V posledních třech dnech před porodem mají ale naměřené hodnoty pouze malou vypovídací schopnost, protože v tomto období nedochází pouze k odbourávání tělesných zásob tuku, ale také k významným hormonálním změnám a kumulaci stresu u plemenic.    
 
Další výsledky získané ve výzkumu s holštýnskými dojnicemi:
  • Hladina NEFA jednoznačně ukazuje na dynamiku laktace: Krátce před otelením dochází k vzestupu hladiny NEFA až na 900 mmol/l a udrží se ještě po dobu dalších deseti dnů na stabilní úrovni.
  •  V porovnání s kyselinou beta-hydroxymáselnou kyselinou (BHB) je hladina volných mastných kyselin schopná dříve indikovat, že už nastal negativní proces odbourávání tělesného tuku v organismu.
  • Za hraniční hodnotu koncentrace NEFA v období posledních tří dnů před otelením platí 400 mmol/l. V průběhu prvního týdne po porodu doporučují vědci jako hraniční hodnotu 800 mmol/l. Po otelení může hladina NEFA sloužit i jako indikátor kvality výživy a krmení v přípravném období a také jako indikátor zatížení metabolismu zvířete na počátku laktace.
 
Wann frei Fettsäuren messen?
Top Agrar, 2008, č. 8, s. R 18
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

04.05.
Počasí na den 04.05.
10°C / 20°C

05.05.
Počasí na den 05.05.
10°C / 21°C

06.05.
Počasí na den 06.05.
10°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A