Certifikace kvality potravin v EU
            14.11.2008
            
            
            
S ohledem na trvalé zdokonalování v oblasti jištění kvality a systémů certifikace požádal Evropský parlament Evropskou komisi, aby analyzovala možnost implementovat legislativní rámec Společenství pro ochranu takovýchto systémů do potravinového řetězce.
Aby se zajistilo, že se využijí nejlepší poznatky v této oblasti, byl spuštěn pilotní projekt, jehož výzkumnou část zajišťovalo JRC (Společné výzkumné centrum EU) a k analýzám JRC se v rámci projektu vyjadřovaly příslušné zainteresované subjekty. Více informací o pilotním projektu “Food Quality Schemes”. 
 
Pro lepší pochopení možnosti certifikace v EU organizovala Evropská komise – GŘ zemědělství a rozvoj venkova ve dnech 5.–6. února 2007 v Bruselu konferenci, která se zaměřovala na systémy certifikace kvality potravin. Na konferenci byly prezentovány poznatky z pilotního projektu JRC a řada dalších. Program konference byl rozdělen do tří následujících bloků:
 
A: Zahajovací projevy
B: Workshopy
 
1. Ekonomika systémů kvality potravin
Cílem tohoto workshopu bylo určit, jak je přidaná hodnota v systému kvality potravin distribuována v celém řetězci dodávek potravin.
 
2. Systémy kvality potravin v EU
Tento workshop poskytoval přehled a některé analýzy systémů fungujících v EU.
 
3. Systémy kvality potravin v mezinárodním kontextu
Uvedený workshop vyšetřoval mezinárodní legislativní prostředí pro systémy kvality potravin a zaměřoval se na dopady, které systémy kvality potravin mohou mít na importy z třetích zemí.
 
4. Systémy kvality potravin zblízka
Tento workshop se zaměřoval na praktické záležitosti související se systémy kvality potravin a pokusil se identifikovat nejlepší praktiky na poli certifikace a kvality, “benchmarkingu” a vzájemného uznávání.
 
C: Závěrečná plenární část
Na závěrečné plenární části konference byly prezentovány výsledky, ke kterým se v rámci jednotlivých workshopů dospělo.
 
 
Sborník prezentací z konference organizované pod názvem “Food Quality Certification – Adding Value to Farm Produce” je k dispozici zde. 
 
 
Zdroj: Evropská komise
 
Pozn.: Evropská komise uveřejnila dne 15.10.2008 tzv. Zelenou knihu o jakosti zemědělských produktů: normy pro produkty, požadavky na hospodaření a systémy jakosti. K uvedené Zelené knize byl uveřejněn dotazník, prostřednictvím kterého se chce Komise dovědět, jak lze politiku kvality zemědělských produktů v EU zlepšit. Své názory zasílejte do 31.12.2008. Více informací k Zelené knize a dotazníku je zde. 
            Zdroj: Agronavigátor
            Autor: redakce APIC
             
            
           
          
          
          
            
            
            
            
            
              Regionální potravina
              
              Projekt Ministerstva zemědělství
             
            
            
            
              Krajské informační středisko
              
              Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
              Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
             
            
            
            
              Tento projekt je podporován
              
              
             
            
            
           
          
          
          
            
            
              Novinky
              
                
                26.3.2025
                Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
                » více
               
             
            
            
            
              Sledujte TV APIC
              
             
            
            
            
              Počasí
              29.10.

4°C / 10°C
              30.10.

5°C / 13°C
              31.10.

2°C / 14°C
             
            
            
            
               
              Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A