Nové testy na BSE
18.11.2008
Nový real-time test prokazující ohrožení hovězího masa BSE (bovinní spongiformní encefalopatie - vzniká "zašmodrcháním" bílkoviny, jež je jinak nedílnou součástí mnoha různých typů buněk; změna tvaru dodá bílkovinné molekule zcela odlišné vlastnosti, je odolnější k rozkladu a hromadí se především v nervové tkáni a zároveň slouží tento tzv. prion jako matrice pro "šmodrchání" další "zdravých" bílkovinných molekul; priony díky usilovnému "šmodrchání" usmrcují nervové buňky, po kterých zůstávají v mozku typické "díry", jež mu dodávají vzhled ementálu) vzniklého kontaminací mozkové nebo míšní tkáně po porážce skotu vyvinuli ve Spojených státech. Na vývoji testu se spolupodíleli různí američtí vědci, americké ministerstvo zemědělství a tým vědců z Iowa State University. Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
29.10.
4°C / 10°C
30.10.
5°C / 13°C
31.10.
2°C / 14°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A


