Riziko TSE z konzumace mléka a mléčných výrobků od malých přežvýkavců
18.11.2008
Panel pro biologická rizika Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–BIOHAZ) vydal vědecké stanovisko k expozici člověka a zvířat faktorům způsobujícím TSE z mléka a mléčných výrobků od malých přežvýkavců (ovcí a koz).
Panel došel k závěru, že zvířata a lidé mohou být vystaveni faktorům způsobujícím TSE z konzumace mléka a mléčných výrobků od stád ovlivněných klasickou skrapií a v menší míře od ovcí a koz obecně (vzhledem k přítomnosti infikovaných zvířat bez klinických příznaků).
Protože klasická skrapie je onemocnění zvířat, u kterého se nezjistilo, že by postihovalo člověka, mají tato zjištění význam spíše pro zvířata než pro zdraví člověka. Vědecké stanovisko EFSA je v příloze.
Zdroj: EFSA
Pozn.: Skrapie je prionové onemocnění ovcí, které je obdobou choroby BSE u skotu. Více informací o skrapii je zde.
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
31.10.

5°C / 14°C
01.11.

4°C / 15°C
02.11.

6°C / 14°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A