Ve čtyřtýdenním taktu

11.2.2009

Provozovat chov 460 prasnic je pracovně velmi náročné. Proto se jeden belgický chovatel zaměřený na produkci selat rozhodl zavést pravidelný čtyřtýdenní pracovní cyklus. Pro každý z těchto 4 týdnů si chovatel vytýčil hlavní pracovní úkol. Pomocí tohoto manažerského opatření je Wouter Sinnaeve schopen zajistit vysokou produktivitu práce - vyprodukovat přibližně 12 000 selat s průměrnou hmotností 25,5 kg na jednu pracovní sílu ročně.

  • Týden 1: Po odstavu selat mají prasnice 3 týdenní období klidu, před tím jsou v průběhu týdne jedna zapouštěny. Skupina o přibližně 100 prasnicích je zapuštěna ve čtvrtek a v pátek. Protože se procento plemenic, u nichž nebyla detekována říje pohybuje okolo 10 %, rozhodnul se chovatel inseminovat prasnice ve všední dny a ne až na konci týdne o víkendu.
  • Týden 2: Celý druhý týden patří porodům selat. „Prvních 48 hodin po narození je rozhodujících a proto investujeme většinu pracovního času do péče o čerstvě narozená selata, abych jim zajistili co možná nejlepší start do života“, uvedl chovatel.
  • Týden 3: Oddělení se vyprazdňuje, hmotnost odstavených selat se pohybuje v průměru okolo 25,5 kg. Selata odcházejí k odběrateli a celé oddělení prochází velmi důkladnou očistou a dezinfekcí.
  • Týden 4: Tento týden je vyhrazen péči o zdravotní stav. Selata jsou vakcinována a připravována na odstav. Také jsou aktualizovány účetní zápisy o stádě.
 
Při čtyřtýdenním turnusu jsou intenzivně využívána klecová stání, ale má to i jednu nevýhodu: „Při 13 porodech na kotec za rok zbývá na „vyvětrání“ stáje jen velmi málo času. Právě tak jako intenzivní zapouštěcí fáze ve dvou dnech pro 100 prasnic“, uvedl dále chovatel Sinnaeve.
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.04.
Počasí na den 24.04.
1°C / 7°C

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A