Tvorba nových skupin prasat

23.3.2009

Jak velké jsou problémy v nově vytvořených skupinách prasat, ve kterých se zvířata navzájem neznají? Tuto otázku si položili vědci z americké univerzity v Minnesotě. Zaměřili se především na zmapování vlivu přeskupování zvířat na jejich chování a užitkovost.
 
Výsledek: Vliv je menší než se obecně očekávalo a chování zvířat se rychle normalizuje.
 
180 prasat pocházejících z 24 vrhů bylo rozděleno do 2 x 2 skupin (vzájemná znalost zvířat x stejná výchozí hmotnost). Prasata se narodila ve stejném chovném systému, v jakém od 10. dne života žila ve skupinách po 66 až 80 zvířatech. Ve věku osmi týdnů byla prasata rozdělena do 20 kotců po devíti kusech (4 kastrovaní jedinci samčího pohlaví a 4 samičího pohlaví). Boje ve skupinách, kde se setkala zvířata, která se neznala, trvaly o jeden až dva dny déle. „Cizí“ zvířata utržila více poranění a v průběhu prvního dne po vytvoření nové skupiny přijímala méně krmiva. Průměrný denní příjem krmiva a přírůstek živé hmotnosti byly v této skupině v průběhu prvních šesti týdnů sice nižší, ale normalizovaly se během 14 dnů.
 
Odlišná hmotnost neměla žádný vliv na chování a užitkovost ve skupinách, ve kterých se prasata již předtím znala. V nových skupinách to ale vedlo k větší frekvenci zranění, uvedli američtí vědci v odborném časopise Journal of Animal Science.
 
Entspannte Stimmung unter guter Bekannter
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 2, s. 10
Zdroj: Agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.04.
Počasí na den 25.04.
3°C / 9°C

26.04.
Počasí na den 26.04.
2°C / 13°C

27.04.
Počasí na den 27.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A