Nové preparáty k léčbě mastitidy

15.5.2009

K léčbě klinického zánětu mléčné žlázy mají nyní veterinární lékaři a chovatelé skotu k dispozici nové antibiotikum ubrolexin firmy Boehringer, které je účinné nejenom proti grampozitivním, ale i gramnegativním zárodkům. Může se tak stát významným pomocníkem v boji s nejfrekventovanějšími původci tohoto závažného onemocnění jakými jsou Staph. aureus, Strep. dysgalactiae, Strep. uberis a E.coli.
 
Širokospektrální účinky nového preparátu jsou výsledkem přítomnosti dvou účinných látek – cefalexinu a kanamycinu, které vzájemně potencují svoje působení.
 
Ubrolexin se aplikuje jedenkrát denně přímo do mléčné žlázy postižené plemenice. Většina jiných širokospektrálních antibiotik jako je např. cobactan LC je nutné aplikovat dvakrát denně (viz. tabulka). Proto je také cena nového preparátu vyšší. U ubrolexinu je ochranná lhůta u mléka 5 dní a u masa 10 dní. U cobactanu a peracefu jsou to pouze 4 dny.
 
Tab.: Nabídka různých laktačních antibiotik k lokálnímu použití do vemene
 
Produkt
 
Účinná látka
 
Dávka
Ochranná lhůt
 
Výrobce
mléko
maso
albiotic
lincomycin
3 x v odstupu 12 hodin
3,5
3
Pfizer
cobactan LC
cefquinom
3 x v odstupu 12 hodin
5
4
Intervet
masticilin
benzylpenicilin
1-2 x v odstupu 12-24 hodin
5
5
Bayer
mastipent
ampicilin, cloxacilin
1-4 x v odstupu 24 hodin
6
6
Merial
peracef
cefoperazon
2 x v odstupu 24 hodin
4
2
Pfizer
rilexine 200 LC
cefalexin
4 x v odstupu 12 hodin
2
4
Virbac
ubrolexin
cefalexin, kanamycin
2 x v odstupu 24 hodin
5
10
Boehringer
 
 
První zkušenosti s ubrolexinem podle sdělení specialisty na léčbu skotu Dr. Franz-Josefa Siepelmeyera z německého Nordenhamu v běžné praxi překvapily. Zpětná hlášení ze zemědělských podniků, ve kterých byl tento preparát použit, jsou velmi pozitivní. „Celková doba léčby se výrazně zkrátila v porovnání s ostatními produkty“, uvedl tento veterinární lékař, který již při léčbě mastitidy použil 1 500 balení tohoto preparátu.
 
Výrobce doporučuje aplikovat dvě dávky ubrolexinu v odstupu 24 hodin přímo do vemene. Dr. Spielmeyer však považuje tento časový úsek za příliš krátký. Především v případě infekce Streptococcus uberis a Staphylococcus aureus proto doporučuje celkovou dobu antibiotické terapie prodloužit na přibližně 5 dní.
 
Neues Mastitispräparat
Top Agrar, 2009, č. 4, s. R 20             
Zdroj: Agronavigátor
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

18.04.
Počasí na den 18.04.
1°C / 9°C

19.04.
Počasí na den 19.04.
2°C / 9°C

20.04.
Počasí na den 20.04.
2°C / 8°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A