Boj proti plísni bramborové

20.5.2009

Na semináři uspořádaném nedávno společností Syngenta Czech, s. r. o., se kromě ochrany proti plísni bramboru hovořilo i o obecnějších bramborářských tématech či o nových technologiích v ochraně proti ostatním škodlivým činitelům.

Produkce brambor ve světě a u nás
Jak na úvod semináře informoval Ing. Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod, s. r. o. (VÚB), na celém světě se brambory v roce 2007 pěstovaly na výměře asi 19 327,7 tis. hektarů, což znamená celosvětovou produkci 325 302,4 tis. tun. Největšími pěstiteli jsou Čína a Rusko. Třetím největším producentem brambor je Evropská unie jako celek. Ta ročně vyprodukuje asi 63 800 tis. tun brambor. Jak vyplývá z čísel i z komentáře přednášejícího, česká produkce je jak ve světovém, tak v evropském měřítku zanedbatelná. Ve zmiňovaném roce 2007 činil podíl naší domácí produkci asi 1,56 % produkce světové.

Perspektivy pěstování brambor
A jaký vývoj pěstování brambor předpokládají odborníci do budoucna? Ve světě by podle Ing. Čížka mělo dojít k nárůstu ploch i produkce. Ve vyspělých zemích lze předpokládat stagnaci či snížení spotřeby brambor, v rozvojových zemích by naopak spotřeba měla růst. Čeká se nárůst spotřeby polotovarů z brambor, což se týká i České republiky. Ve výhledu věnovaném naší zemi Ing. Čížek dále hovořil o předpokladu převahy vývozu nad dovozem, zlepšení kvality konzumních hlíz, nárůstu kapacit pro dlouhodobé skladování atd.

Bez fungicidní ochrany to nepůjde Ing. Ervín Hausvater, CSc., z VÚB se věnoval ve své přednášce tématu ochrany proti plísni bramboru. Podle jeho slov budou pěstitelé brambory proti plísni ošetřovat minimálně dalších 50 let. Přestože odborníci pracují na vyšlechtění odolnějších odrůd, vzhledem k náročnosti spotřebitelů na kvalitu produkce, využití takových odrůd v praxi v brzké době očekávat nelze.
A jak tedy přistupovat k této nedílné součásti technologie? Rozumně a umírněně, odpověděl odborník a na číslech doložil, že v některých zemích Evropy, například v Nizozemsku či Belgii, se porosty ošetřují i dvacetkrát za sezónu, což je zbytečné. U nás se v podnicích, které brambory pěstují intenzivní technologií, porosty ošetřují pětkrát až desetkrát, což lze považovat za optimální – samozřejmě s ohledem na konkrétní podmínky.

Výsledky pokusů
Ve své přednášce Ing. Hausvater nabídl pěstitelům i praktická doporučení pro výběr přípravků. Ta vycházejí z realizovaných pokusů. Ať už šlo o hodnocení napadení natě či hodnocení výnosu, vždy byl mezi jmenovanými přípravky fungicid Revus. Revus byl hodnocen jako nejlepší i při vyčíslování ekonomického přínosu ošetření.

Optimálně uprostřed insekticidních sledů
Blíže přípravek Revus představila Ing. Jana Doubková, Ph.D., z pořádající společnosti Syngenta Czech. Jak uvedla, jde o novinku loňského roku, jež obsahuje novou účinnou látku mandipropamid s lokálně systemickým působením. Kromě nové účinné látky se Revus může chlubit inovací v podobě mechanismu účinku, tzv. systémem LOK+FLO. Tento mechanismus účinku podle zástupkyně firmy umožňuje rychlou a pevnou vazbu účinné látky s rostlinným povrchem a její následné postupné uvolňování rostlinným pletivem až na spodní stranu listu.
V rámci strategie ochrany brambor přípravky firmy Syngenta je Revus doporučován pro ošetření uprostřed fungicidních sledů. Pro první ošetření je vhodný systemický přípravek Ridomil Gold MZ Pepite, na závěr díky unikátní schopnosti ochránit hlízy fungicid Altima.

Ucelená technologie
Zmíněné fungicidy však zdaleka nejsou jedinými přípravky určenými pro ochranu brambor, které společnost Syngenta nabízí. Ing. Doubková hovořila také o herbicidech Fusilade Forte 150 EC, Dual Gold 960 EC a relativně novém univerzálním přípravku Boxer určeném jak pro preemergentní aplikace, tak i pro období před tzv. pícháním brambor. Z insekticidů byly na semináři nabídnuty Chess 50 WG, Actara 25 WG a Karate Zeon 5 CS. Pro závěrečné ošetření porostů brambor má Syngetna v nabídce desikant Reglone.

Novou technologií proti vločkovitosti (kořenomorce bramborové)
Výčet přípravků vhodných pro ošetření brambor by se však v budoucnu mohl ještě rozšířit. Ing. Renata Salavová ze společnosti Syngenta Czech informovala o zkušenostech ze zahraničí, kde je pro ochranu brambor proti vločkovitosti hlíz již řadu let úspěšně používán fungicid Amistar. Pro zajištění účinnosti je však přípravek nezbytné aplikovat do půdy, a to v dávce 3 l/ha. Technické řešení aplikace představil další z přítomných zástupců firmy Ing. Petr Kabelka. Jak uvedl, je možné používat speciální aplikátory, přičemž při tomto způsobu aplikace je půda ošetřena před hlízou při otevření hrůbku a následně za hlízou při uzavření hrůbku. Alternativní možností je aplikace přípravku běžnými postřikovači s následným zapravením do půdy před výsadbou.

Zdroj: Agroweb
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

01.05.
Počasí na den 01.05.
12°C / 23°C

02.05.
Počasí na den 02.05.
12°C / 22°C

03.05.
Počasí na den 03.05.
13°C / 20°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A